Στις 27 Μαΐου 1890, ο Αμερικανός Λούις Γκλας και ο συνέταιρος του Γουίλιαμ Άρνολντ, κατασκεύασαν το πρώτο Juke Box. Βέβαια η μηχανή αναπαραγωγής μουσικής που κατασκεύασαν, αποτελούσε ουσιαστικά τον πρόγονο του μηχανήματος, όπως το γνώρισε η ανθρωπότητα αργότερα.

Ads

Οι δύο εφευρέτες, έβαλαν ένα φωνογράφο που δούλευε με κέρματα των 5 σεντς, τάξης «Μ» του Έντισον με 4 ακουστικούς σωλήνες, μέσα σε ένα δρύινο κουτί και το τοποθέτησαν στην αίθουσα Palais Royale στο Σαν Φρανσίσκο. Στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας, το νέο μηχάνημα απέφερε1000 δολάρια.

Ωστόσο η πραγματική εμφάνιση του σύγχρονου jukebox, έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν και τελειοποιήθηκε ο μηχανισμός επιλογής που έδωσε τη δυνατότητα στους ακροατές για να επιλέξουν το μουσικό κομμάτι που αυτοί ήθελαν να ακούσουν.

Εκείνη την εποχή οι εταιρίες που κατείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των jukebox ήταν η Rudolph Wurlitzer Company, η Rockola Manufacturing Company, η AMI Inc. και η J.P. Seeburg Company. Τη δεκαετία του 30, τα ξύλινα ακόμα, juke box έπαιζαν 10, 12, ή ακόμα και 16 μουσικά κομμάτια.

Ads

Την επόμενη δεκαετία τα juke box είχαν τη δυνατότητα να αναπαράγουν έως και 24 μουσικά κομμάτια ενώ εκείνη την εποχή απέκτησαν τις γνωστές στρογγυλές κορυφές και τα πολύχρωμα πλαστικά. Σήμερα, αυτά τα juke box αγοράζονται από συλλέκτες και φυσικά, είναι τα ακριβότερα.

Το 1947,η εταιρία Seeburg εισήγαγε έναν επαναστατικό μηχανισμό επιλογής που έδινε τη δυνατότητα στον ακροατή να διαλέξει ανάμεσα σε 100 κομμάτια ενώ σχεδίασε και τη νέα γενιά juke box που μπορούσαν να «παίξουν» δίσκους 45 περιστροφών/λεπτό.

Σήμερα τα juke box, αν και κατασκευάζονται ακόμα δεν έχουν την ευρεία απήχηση που είχαν τις περασμένες δεκαετίες, αφού τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν μπει στη ζωή μας δίνουν απεριόριστες δυνατότητες. Ωστόσο έχουν αφήσει και αυτά την εποχή τους και έχουν πάρει το δικό τους ξεχωριστό μέρος στις καρδιές του κόσμου.