Ads

Τα 80 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Νίλ Άρμοστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι με το διαστημικό σκάφος Απόλλων 11 στο οποίο ήταν κυβερνήτης. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» ήταν η φράση που είπε κατά την απόβασή του από τη σεληνάκατο στη Σελήνη το 1969, η οποία και θα μείνει γραμμένη στις σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας φέροντας ως υπογραφή το όνομά του.

Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1930 κοντά στο Wapakoneta του Οχάιο (ΗΠΑ). Χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού (1949 – 1952), συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας πετώντας σε 78 αποστολές με αεροπλάνο Grumman F9F-2 Panther. Αφού σπούδασε αεροναυπηγός, το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA) — τη μετέπειτα NASA — και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας 7 πτήσεις με ταχύτητα άνω των 5,74 Mach (6.000 χλμ./ώρα), σε ύψος άνω των 207.500 ποδών (60 χλμ.) με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Χ-15.

Το 1970 διορίστηκε υπεύθυνος των αεροπορικών δραστηριοτήτων στη NASA, αλλά τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Έκτοτε, ζει στο Ίντιαν Χιλλ του Οχάιο και αποφεύγει τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μικρός κρατήρας κοντά στο σημείο όπου ο Άρμστρονγκ πρωτοπάτησε στη Σελήνη έχει το όνομά του.