Στις 15 Νοεμβρίου 1967 σημειώθηκε αιματηρή σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και Τουρκοκυπρίων στο χωριό Κοφίνου της επαρχίας Λάρνακας. Μετά τα τραγικά γεγονότα στην Κοφίνου, η χούντα της Αθήνας υποχρεώνεται να αποσύρει την Ελλαδική Μεραρχία από την Κύπρο. Σε συμφωνία καταλήγουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Πιπινέλης και Τσαγλαγιαγκίλ, με την αμερικανική επιδιαιτησία.

Ads

Η Κοφίνου βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας, στο σταυροδρόμι δύο αυτοκινητοδρόμων: Λευκωσίας – Λεμεσού και Λάρνακας – Λεμεσού. Τη δεκαετία του ’60, οι κάτοικοί της ήταν αποκλειστικά Τουρκοκύπριοι, ενώ συχνά ήταν τα επεισόδια στην περιοχή, όπου ένοπλοι Τουρκοκύπριοι απέκοπταν τις δύο οδικές αρτηρίες.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ζητήσει την παρέμβαση των δυνάμεων του ΟΗΕ, όμως αυτή καθυστερούσε. Έτσι, στις Νοεμβρίου 1967, κινητοποιήθηκε η Εθνική Φρουρά, με διαταγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και υπό τις διαταγές του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα. Οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν ήταν πολύ ισχυρές, με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Πρώτος στόχος της «επιχείρησης Γρόνθος», όπως ονομάστηκε, ήταν το χωριό Άγιος Θεόδωρος (685 Τουρκοκύπριοι κάτοικοι και 525 Ελληνοκύπριοι). Η τουρκοκυπριακή συνοικία καταλήφθηκε σχεδόν χωρίς μάχη. Στη συνέχεια, η Εθνική Φρουρά στράφηκε κατά της Κοφίνου. Το αποτέλεσμα ήταν 24 Τουρκοκύπριοι και ένας Ελληνοκύπριος νεκροί, καθώς και 9 Τουρκοκύπριοι και 2 Ελληνοκύπριοι τραυματίες.

Η Τουρκία απείλησε με στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και με πόλεμο την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί παρενέβησαν και η χούντα της Αθήνας υποχρεώθηκε να αποσύρει την Ελλαδική Μεραρχία από την Κύπρο, με τη συμφωνία Πιπινέλη-Τσαγλαγιαγκίλ.

Ads

Όμως, ποιος είναι ο Τσαγλαγιαγκίλ; Βαθύς γνώστης της τουρκικής πολιτικής, είτε πρόκειται για τους σκοτεινούς λαβυρίνθους της Γενικής Ασφάλειας είτε για τους στρωμένους με κόκκινο χαλί διαδρόμους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Τσαγλαγιαγκίλ αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία του τουρκικού κατεστημένου.

Γεννήθηκε το 1908 στην Κωνσταντινούπολη. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών (1965-1971, 1975-1977, 1977-1978) καθώς και πρόεδρος της Γερουσίας (7 Νοεμβρίου 1979 – 12 Σεπτεμβρίου 1980). Ήταν μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης (Adalet Partisi, AP). Μάλιστα, το 1977 φέρεται να πρότεινε στην αρμένικη διασπορά να αποσύρει τα αιτήματά της σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με αντάλλαγμα μία παχυλή αποζημίωση, σύμφωνα με τον Hayk Nakkaşyan, πρώην αξιωματούχο του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος των Αρμενιων (Ramgavar Party). Ο Τσαγλαγιαγκίλ έφυγε από τη ζωή το 1993.

Σημειώνεται επίσης ότι, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνελήφθη το 1967 από τη χούντα, κατάφερε να διαφύγει στην Τουρκία με τη βοήθεια του Τσαγλαγιαγκίλ.