Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης σήμερα, 20 Φεβρουαρίου και οι υπεύθυνοι της Ε.Ε. βρήκαν τη λύση για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Συνολικά 17(;) εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ενημερωτικές εκστρατείες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του 16% του ευρωπαϊκού πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ads

Σε συνεργασία με την «κοινωνία των πολιτών» και ΜΚΟ, η ΕΕ σχεδίασε προγράμματα διοργάνωσης ενημερωτικών εκστρατειών και εφαρμογής στρατηγικών αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η ανακήρυξη του 2010 από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, αποτελεί άλλη μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος των περίπου 80 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ιδιαίτερα, η κατάσταση έχει ενταθεί. Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές περιφέρειες βρίσκεται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού όρου. H ίδια έκθεση επισημαίνει τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, και μεταξύ περιφερειών των κρατών-μελών

Ads

Περισσότερο απειλούμενες από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι ομάδες όπως παιδιά – ιδιαίτερα εκείνα που δεν μπορούν να τελειώσουν το σχολείο – οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία, οι άστεγοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι γυναίκες και τα παιδιά-θύματα βίας, οι φυλακισμένοι και οι τοξικομανείς.

Επιπλέον, αναγνωρίζεται πλέον ως όρος, ακόμη και από εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, η φτώχεια των εργαζομένων, εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών, την ελλιπή επαγγελματική κατάρτιση, τη χαμηλή ειδίκευση, τις περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης, την ανάγκη συνδυασμού εργασίας και οικογένειας, την επισφαλή απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας και τις δυσμενείς συνθήκες στέγασης και διαβίωσης.