Στους 50.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που θα συμμετάσχουν σήμερα στην τελετή μνήμης για την 15η επέτειο από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία. Στη σφαγή, που έλαβε χώρα τον τον Ιούλιο του 1995, βρήκαν το θάνατο περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα -μία πράξη που έχει χαρακτηρισθεί ως «γενοκτονία» από τη διεθνή δικαιοσύνη. Σχεδόν 6.500 από τα θύματα της σφαγής έχουν εκταφεί από περισσότερους από 70 ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωρισθεί από τις εξετάσεις DNA.

Ads

Η πολιτική και θρησκευτική τελετή για την επέτειο θα ξεκινήσει στις 12:00 ώρα Ελλάδος και θα κορυφωθεί με τον ενταφιασμό των σορών 775 θυμάτων της σφαγής στο μαυσωλείο του Ποτοκάρι, κοντά στη μαρτυρική πόλη. Ο σημερινός είναι ο σημαντικότερος αριθμητικά από τους ενταφιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στο μνημείο. Τρεις χιλιάδες εφτακόσια σαράντα εννέα θύματα έχουν ταφεί ήδη στο μνημείο, που ανεγέρθηκε το 2003.

Στην τελετή θα λάβουν το λόγο ο Βέλγος πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία στην ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, καθώς και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρών θα είναι επίσης ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ αναμένεται και ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος βρισκόταν εκεί και στη δέκατη επέτειο της σφαγής.

Με απόφασή του, τον περασμένο Μάρτιο, το σερβικό Κοινοβούλιο καταδίκασε μετά βδελυγμίας το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα, ύστερα από πολυετή άρνηση του σερβικού κράτους να αναγνωρίσει το εύρος της σφαγής, που θεωρείται το στυγνότερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

Σφαγή με ελληνική συμμετοχή

Υπενθυμίζεται πως στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα συμμετείχαν και 10 επώνυμοι Έλληνες εθελοντές, οι οποίοι ανάρτησαν συμβολικά την ελληνική σημαία, μαζί με τη σημαία του Βυζαντίου και της Βεργίνας, δίπλα στη σερβική, σαν «απόδειξη της αγάπης και της αλληλεγγύης των δυο λαών».

Έλληνας «ταγματάρχης του Κάρατζιτς» παραδέχθηκε δημοσίως ότι «βοήθησε στην συγκρότηση και την οργάνωση των Ελλήνων εθελοντών» και, «μαζί με κλιμάκιο Σέρβων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών», ήταν «παρών σε όλες τις επιχειρήσεις». Όπως σημειώνει σε παλαιότερο φύλλο της η Ελευθεροτυπία, πρόκειται για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος των Ζουράρι-Παπαθεμελή, οι οποίοι «ανταποκρίθηκαν άμεσα» στο αίτημά του να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας, σε δίκη εναντίον του δημοσιογράφου Τάκη Μίχα, ο οποίος μίλησε για τη συμμετοχή των Ελλήνων εθελοντών στα γεγονότα.