Με αίτημα την απελευθέρωση 53 μαχητών που κρατούνταν σε φυλακές του Ισραήλ, της Κένυας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, στις 27 Ιουνίου του 1976, 4 αεροπειρατές από το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και από τη γερμανική οργάνωση «Βaader-Meinhof», ανάγκασαν ένα Airbus της Air France να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Έντεμπε, στην Καμπάλα της Ουγκάντας.

Ads

Η πτήση που ξεκίνησε από το Ισραήλ με προορισμό το Παρίσι μέσω της Αθήνας, μετέφερε 250 επιβάτες. Οι αεροπειρατές εξέτρεψαν το αεροπλάνο από την πορεία του και το προσγείωσαν στη Βεγκάζη της Λιβύης, όπου παρέμεινε για επτά ώρες. Εκεί, το αεροπλάνο, αφού εφοδιάστηκε, κατευθύνθηκε προς την Ουγκάντα, όπου και προσγειώθηκε στις 28 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Idi Amin, μετέβη στον αερολιμένα για να δώσει μια ομιλία υπέρ του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και παράλληλα εφοδίασε τους αεροπειρατές με όπλα και πρόσθετους μαχητές.

Την 1η Ιουλίου, οι αεροπειρατές ελευθέρωσαν ένα μεγάλο αριθμό ομήρων, αλλά συνέχισαν να κρατούν αιχμάλωτους τους υπόλοιπους 100 επιβάτες. Στο πλήρωμα προσφέρθηκε η πιθανότητα να ελευθερωθεί και αυτό, αλλά επέλεξε να μείνει με του υπόλοιπους ομήρους που μεταφέρθηκαν σε κτίριο του αεροδρομίου. Οι αεροπειρατές έθεσαν διορία για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η ισραηλινή εισβολή, ωστόσο, στις 3 Ιουλίου ματαίωσε τα σχέδιά τους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε εξ αρχής να διαπραγματευτεί μαζί τους και ανέθεσε την επιχείρηση στη «Μοσάντ», την Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος τέσσερα C-130 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με 100 κομάντος, οι οποίοι κατευθύνθηκαν με σιγή ασυρμάτου προς το αεροδρόμιο του Έντεμπε, ενώ ένα άλλο αεροπλάνο με ιατρικό υλικό προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Κένυας, χώρας που ήταν σε ρήξη με το καθεστώς της Ουγκάντας.

Ads

Τα ισραηλινά μεταγωγικά ξεφόρτωσαν μία μαύρη λιμουζίνα και ορισμένα πολιτικά αυτοκίνητα συνοδείας, παραπλανώντας τους Ουγκαντέζους, που νόμισαν ότι μετέφεραν τον πρόεδρό τους και την ακολουθία του, μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα. Τα αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου, όπου οι αεροπειρατές, κρατούσαν τους 103 ομήρους εβραϊκής καταγωγής.

Οι ισραηλινοί κομάντος αφού προειδοποίησαν τους ομήρους να καλυφθούν, μιλώντας στα εβραϊκά και τα αγγλικά, άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας και τους έξι αεροπειρατές. Ανάμεσα στα θύματα της ανταλλαγής πυροβολισμών ήταν και τρεις όμηροι, καθώς και ο αρχηγός των κομάντο Συνταγματάρχης Γιονατάν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση της Ουγκάντας ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να καταδικάσει την ισραηλινή επιδρομή. Ωστόσο το Συμβούλιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ, δεν εξέδωσε ποτέ απόφαση επί του θέματος.

Πηγή: BBC, Sansimera.gr