Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος, υπήρξε ιερωμένος που χαρακτηρίστηκε από τις πολιτικές και διπλωματικές του ικανότητες. Ο Ιάκωβος έμεινε στην ιστορία ως ο «CIAκωβος» κατά την Αριστερά, λόγω των καλών του σχέσεων με τη χούντα των Απριλιανών.

Ads

Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1911 στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου ως Δημήτριος Κουκούζης. Ο ενθρονισμός του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβος την 1 Απριλίου του 1959 στον ιερό καθεδρικό ναό τριάδας στην πόλη της Νέας Υόρκης ανήγγειλε μια νέα εποχή για την ελληνική ορθοδοξία στην Αμερική.

Βαθειά σεβαστός από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν αποσύρθηκε σε ηλικία 85 ετών στις 29 Ιουλίου 1996, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε αφήσει πίσω του 37 χρόνια υπηρεσίας που διακρίθηκαν από τη συμβολή του στην προώθηση της θρησκευτικής ενότητας, την αναζωογόνηση της χριστιανικής λατρείας ενώ είναι αμφιλεγόμενος ο ρόλος του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων και αστικών δικαιωμάτων.

Στα πρώτα της θητείας του προσπάθησε να παρακινήσει την αμερικανική κυβέρνηση να δώσει λύση στο Κυπριακό διοργανώνοντας πορείες και συγκεντρώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο.

Ads

Το προσωνύμιο «CIAκωβος» του αποδόθηκε από την αριστερά λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας κατηγορήθηκε βάσιμα ότι είχε στενές σχέσεις με τη χούντα των συνταγματαρχών και με τους Αμερικανούς που την υποστήριζαν.

Μετά την πτώση της χούντας πρωτοστάτησε στην υποστήριξη των εθνικών θεμάτων, με αποκορύφωμα το 1991-92, όταν και πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις των ομογενών για το Μακεδονικό.

Η λήξη της θητείας του στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής σηματοδοτήθηκε από την εκλογή του Βαρθολομαίου στον οικουμενικό πατριαρχικό θρόνο. Στις 30 Ιουλίου του 1996 εξελέγη διάδοχός του ο Σπυρίδων. Σαν σήμερα, το 2005, έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο του Κονέκτικατ.