Ads

Στις 11.30 το πρωί της 29ης Μαΐου 1953, ο Νεπαλέζος Tenzing Norgay, της φυλής Sherpa, και ο Νεοζηλανδός Edmund Hillary γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που βλέπει ο Δυτικός κόσμος να πατούν στην υψηλότερη κορυφή βουνού του κόσμου, στο Έβερεστ των Ιμαλαΐων, στα νεπαλοθιβετιανά σύνορα. Η είδηση, παρόλα αυτά, δεν έφτασε στον υπόλοιπο κόσμο παρά την παραμονή της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, στις 2 Ιοουνίου.

Φτάνοντας στην κορυφή, οι δυο άντρες αγκαλιάστηκαν με ανακούφιση, έβγαλαν φωτογραφίες με τις σημαίες του Νεπάλ, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Εθνών και της Ινδίας και αποχώρησαν μετά από 15 λεπτά ξανά, αφού το ελάχιστο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα δεν επέτρεπε μεγαλύτερη παραμονή.

Οι δυο ορειβάτες αναζήτησαν σημεία των George Mallory και Andrew «Sandy» Irvine, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μετά την ανάβασή τους στο Έβερεστ το 1924, αλλά δεν εντόπισαν κάτι και συνέχισαν την αργή και βασανιστική κάθοδό τους προς το σημείο όπου τους περίμενε ο επικεφαλής της ομάδας τους Λοχαγός John Hunt. Το λείψανο του Mallory εντοπίστηκε το 1999 από άλλη αποστολή.

Ads

Ο Λοχαγός Hunt υπέθεσε ότι οι δυο εξερευνητές δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν την κορυφή, όταν τους συνάντησε σε κατάσταση απόλυτης εξάντλησης, ώσπου οι δυο ορειβάτες έδειξαν με το χέρι προς το βουνό και έδωσαν στους άλλους να καταλάβουν ότι έφτασαν στην κορυφή του – σκορπώντας ενθουσιασμό στα άλλα μέλη της ομάδας, που αντί για την προετοιμασία άλλης απόπειρας πλέον επιδόθηκαν σε πανηγυρισμούς.

Ο Λοχαγός Hunt απέδωσε την επιτυχημένη επιχείρηση στις συμβουλές από άλλους ορειβάτες που επιχείρησαν την άνοδο, στον προσεκτικό σχεδιασμό, τον εξαιρετικό εξοπλισμό και τον καλό καιρό που έτυχε εκείνες τις μέρες.

Ο Hillary περιέγραψε την κορυφή, σε ύψος 8,847 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ως ένα «συμμετρική, όμορφη χιονισμένη κωνική κορυφή. Ο ίδιος υπήρξε μέλος της απόπειρας στην οποία ηγείτο ο Eric Shipton το 1951, κατά την οποία ανακαλύφθηκε το νότιο πέρασμα προς την κορυφή. Ένα χρόνο αργότερα, ο Tenzing έφτασε σε νέο υψομετρικό ρεκόρ, φτάνοντας στα 8,599 μ. κατά μια ελβετική επιχείρηση εξερεύνησης του βουνού υπό τον Raymond Lambert.

Το υψηλότερο βουνό των Ιμαλαΐων ονομάστηκε Έβερεστ από τον γενικό επιτηρητή της Ινδίας Sir George Everest, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημιούργησε λεπτομερείς χάρτες της Ινδίας και της οροσειράς των Ιμαλαΐων. Τον Μάιο του 2003, όταν συμπληρωνόταν τα 50 χρόνια από την κατάκτηση της κορυφής, τουλάχιστον 1.300 άτομα είχαν πατήσει στην «κορυφή του κόσμου». Ο Sir Edmund Hillary πέθανε σε ηλικία 88 ετών, το 2008. Ο Tenzing Norgay πέθανε το 1986.