Κατεβάζοντας το στρατό, αντιμετώπισε πριν από ακριβώς 60 χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν το ενδεχόμενο απεργιών εκ μέρους των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Στις 25 Αυγούστου 1950, ο Τρούμαν διατάσσει τον αμερικανικό στρατό εντός 2 ημερών να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης κατάληψη των σιδηροδρόμων της χώρας.

Ads

«Στις 25 Αυγούστου 1950, ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν διέταξε το στρατό… να αποκτήσει τον έλεγχο των μεγαλύτερων σιδηροδρόμων της χώρας των 194 ιδιοκτητριών εταιρειών μέχρι τις 27 Αυγούστου. Η εντολή δόθηκε πριν από μια εθνική απεργία που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου, η οποία αναμενόταν να ακινητοποιήσει τα σημαντικότερα μέσα μεταφοράς της χώρας» γράφει ο Σον Κιρκπάτρικ, του Ινστιτούτου Ιστορίας του Αμερικανικού Στρατού.

Ο Τρούμαν είχε ήδη επέμβει σε μια άλλη υπόθεση διαφωνίας σε άλλο σιδηρόδρομο, όταν οι εργαζόμενοι της εταιρείας North Shore and Milwaukee Railway Company του Σικάγο απείλησαν με απεργίες το 1948. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δικαιολόγησε την επέμβασή του λόγω της εμπλοκής της χώρας του στον πόλεμο με τη Νότια Κορέα μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Ο Τρούμαν είδε την απεργία που προτάθηκε από 2 μεγάλα συνδικάτα ως τεράστια απειλή, καθώς θεωρούσε ότι η το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής και αμυντικής υποδομής των ΗΠΑ παρέμενε ανεξάρτητο χάρη στην ομαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων.

Τον Ιούλιο, ο Τρούμαν διέταξε τη σύγκλιση ενός έκτακτου συμβουλίου για τη διαπραγμάτευση μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των συνδικάτων και των ιδιοκτητών. Τα συνδικάτα απέρριψαν τις συστάσεις του συμβουλίου και δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην απεργία.

Ads

Σε μια δημόσια δήλωσή του, στις 25 Αυγούστου 1950, ο Τρούμαν επέμενε πως «η κυβερνητική κατάληψη των σιδηροδρόμων είναι επιτακτική» για την προστασία των Αμερικανών πολιτών, καθώς και «ουσιώδης για την άμυνα και ασφάλεια του Έθνους». Την ίδια δικαιολογία χρησιμοποίησε και κατά την απόκτηση του ελέγχου των χαλυβουργιών, όταν το συνδικάτο United Steel Workers προχώρησε σε απεργία τον επόμενο χρόνο.

Η απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων διήρκεσε 21 μήνες. Τελικά, το Μάιο του 1952 τα συνδικάτα που μετείχαν στην απεργία αποδέχτηκαν τους όρους της κυβέρνησης Τρούμαν και επέστρεψαν στις εργασίες τους.