Ads

Στις 6 Μαρτίου του 1994 έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη, η ηθοποιός που με την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» έγραψε ιστορία τραγουδώντας τα «Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι που κέρδισαν Όσκαρ. Διακρίθηκε στο θέατρο, στο κινηματογράφο, αλλά και στη πολιτική ως υπουργός Πολιτισμού στη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Μαρία Αμαλία Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Ανάμεσα σε άλλα, πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Στέλλα» (1955), «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1956), «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Φαίδρα» (1961) και «Τοπ Καπί» (1964). Κέρδισε αρκετά βραβεία με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ γιά το «Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday) το οποίο έχασε απ’την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της στο Υπουργείο Πολιτισμού το πρώτο πράγμα που τόνισε ήταν ότι πίστευε στην πολιτιστική αποκέντρωση. Δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα για να έρθει το θέατρο στην επαρχία, ενώ δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης»

Δείτε φωτογραφίες (και αποκλειστικές) εδώ και εδώ.