Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Στη χώρα μας, η ισότητα των δυο φύλων θεωρείται δεδομένη, διότι έχουν αλλάξει οι μηχανισμοί καταπίεσης των γυναικών. Στη δεκαετία του 1960, αιχμή των κινητοποιήσεων ήταν ο άμεσος έλεγχος της ζωής και του σώματος των γυναικών. Οι μηχανισμοί καταπίεσης έχουν αντικατασταθεί με καινούργιους μηχανισμούς αλλοτρίωσης, που έχουν τις ρίζες τους στο υποσυνείδητο των γυναικών.

Ads

Σύμφωνα με την Έκθεση του OHE, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εμπόρων είναι γυναίκες σε ποσοστό 30% ενώ το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι γυναίκες.

Xωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί, η ισότητα έχει κατακτηθεί περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά και, παρόλο που η γυναίκα συμμετέχει αρκετά στην κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση και την πολιτική, απουσιάζει ωστόσο από τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ισότητα δεν ισχύει στην πράξη, λόγω των προκαταλήψεων, των οικονομικών συμφερόντων αλλά και της παθητικής στάσης των ιδίων των γυναικών.

Το θέμα της ισότητας δεν πρέπει να απασχολεί αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Οι γυναικείες φεμινιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, όμως, πρέπει να βρίσκονται ενωμένες για να προασπίσουν τα δικαιώματα τόσο της Ελληνίδας όσο και της μετανάστριας στην Ελλάδα.

Ads

Ιστορία της 8ης Μαρτίου

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στις μέρες μας, όμως, σε πολλές χώρες η Ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα: Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.

Ωστόσο, περιστατικά που σημειώνονται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας τη Γυναίκας, αποδεικνύουν την ανάγκη προβολής και τίμησης, αν μη τι άλλο, των αγώνων των γυναικών. Στην Τεχεράνη στις 4 Μαρτίου 2007, η αστυνομία ξυλοφόρτωσε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που σχεδίαζαν συλλαλητήριο για τον εορτασμό της ημέρας. Οι δεκάδες γυναίκες που συνελήφθησαν κρατήθηκαν για μέρες στην απομόνωση. Οι ακτιβίστριες Shadi Sadr και Mahbubeh Abbasgholizadeh αφέθηκαν ελεύθερες μετά από δεκαπέντε μέρες απεργία πείνας.

Ας σημειωθεί ότι και οι άνδρες έχουν την τιμητική τους στις 19 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα. Η γιορτή ανακηρύχτηκε επίσημα το 1999 στο Τρινιντάτ και Τομπάγκο με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Η γιορτή έχει σκοπό να προωθήσει τον έλεγχο της υγείας του ανδρικού σώματος, ένα θετικό πρότυπο άνδρα και την ισότητα των φύλων.

Οι εκδηλώσεις σήμερα για την Ημέρα της Γυναίκας

Αθήνα:

15.30: Δρώμενα για τη βία κατά των γυναικών και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Παρλάτες και θεατρικά στα Προπύλαια, στην Αθήνα.
17.30: Διαδήλωση στην Αθήνα, που οργανώνουν οι: Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Δίκτυο Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών ΔΕΣμε, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, Πρωτοβουλία Λεσβιών, Ομάδα «Στην Πρίζα», Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων-Πράσινων, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Ομάδα Γυναικών «Κόκκινο», Ομάδα Φύλου Νεολαίας ΣΥΝ, Τομέας Γυναικών Διεθνούς Αμνηστίας.
19.00: Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει, σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου,στη Συνδιάσκεψη, με θέμα: «Η έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας». Η Συνδιάσκεψη διοργανώνεται από τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων και τη Γραμματέα της κα Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» στην Αθήνα.
19.00: Την έκθεση «Μελίνα – Παιδεία – Πολιτισμός» παρουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
20:00: Η Διεθνής Αμνηστία, με την ευγενική υποστήριξη του κινηματογράφου ΑΒΑΝΑ και της Filmtrade, διοργανώνει την προβολή της ταινίας ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ της Σέρι Χόρμαν στον κινηματογράφο ΑΒΑΝΑ (Λυκούργου 3 και Λ. Κηφισίας 232, Χαλάνδρι). Τα έσοδα από την προβολή θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών σε όλον τον κόσμο.

Θεσσαλονίκη:

09:30: Η Αντινομαρχία Υγείας μέσω του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΘ διοργανώνει εκδήλωση με σύνθημα «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, Τεστ Παπ) στην κινητή μονάδα του Θεαγενείου, που θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους.
11.00: Παλιές και νέες φεμινίστριες συναντιούνται…Με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Κουκκίδα του βιβλίου της Λιλίκας Μπομπόλου «Φεμινισμός εσωτερικού χώρου». – Ιστορίες γυναικών – Χρονικό μιας πορείας στο φεμινιστικό κίνημα – (1979-2005) 11 π.μ., στο καφέ Bazaar, Παπαμάρκου 34-36, Πλατεία Άθωνος (περιοχή Αγ. Σοφίας)
19.00: Το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την εκδήλωση «Γυναίκες και Οικονομική Κρίση», με εργαζόμενες και συνδικαλίστριες.
20:00: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα «1910-2010, 100 χρόνια από τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Υπάρχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες;».

Σέρρες:

19.30: Προβολή ταινίας στον κινηματογράφο Κρόνιο: «Μέσα από τα μάτια σου» της Ισιάρα Μπολέν, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (δίκτυο Σερρών) με την υποστήριξη της Κινηματογραφικής Λέσχης.