Ads

Στις 7 Ιουλίου του 2005, η Μεγάλη Βρετανία δέχθηκε τη μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη επίθεση στο σύστημα μεταφορών της, με τις συντονισμένες εκρήξεις σε τρένα και λεωφορείο του Λονδίνου.

Σε πρωινή ώρα αχμής, στις 08.50 τρεις από τις τέσσερις βόμβες εξερράγησαν με διαφορά πενήντα δευτερολέπτων σε τρία τρένα του μετρό του Λονδίνου, ενώ η τέταρτη εξερράγη σε λεωφορείο σχεδόν μία ώρα αργότερα, στις 09:47, στην πλατεία Τάβιστοκ. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε σακίδια και η πυροδότησή τους έγινε χειροκίνητα από τους ίδιους τους δράστες.

Οι νεκροί έφτασαν τους 56 (συμπεριλαμβανομένων των βομβιστών) και οι τραυματίες τους 700, ενώ τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο σύστημα συγκοινωνιών του Λονδίνου, στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας.

Το 2009 εγκαινιάστηκε μνημείο στο Χάιντ Παρκ, ως φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

Kίνητρο των βομβιστών απετέλεσε η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Η Αλ Κάιντα, με βιντεοταινία, ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα. Η βιντεοταινία περιείχε τη διαθήκη ενός από τους καμικάζι, του Μοχάμαντ Σιντίκ Χαν, στην οποία εμφανίζεται να επιρρίπτει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, για την υποστήριξη που αυτή παρείχε στις ΗΠΑ κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ads

Τα βρετανικά στρατεύματα, πάντως ξεκίνησαν να αποχωρούν από τη ασιατική χώρα τον Απρίλιο του 2009, με ένα μικρό τμήμα τους (400 άνδρες) να παραμένει για εκπαίδευση των ιρακινών ναυτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση των Εργατικών πάντως και ιδιαίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, επικρίθηκαν ιδιαίτερα για τη συμμετοχή στον πόλεμο του Ιράκ και αποτελεί έναν από τους λόγους της ήττας του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.