Ήταν 27 Απριλίου 1996 όταν τερματίστηκε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο Νότιο Λίβανο, με κωδική ονομασία «Σταφύλια της Οργής». Επί 16 ημέρες ο νότιος Λίβανος είχε μετατραπεί σε πεδίο βολής ενός ανηλεούς ισραηλινού βομβαρδισμού, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους.

Ads

Η επιχείρηση «Σταφύλια της Οργής» ανακοινώθηκε στις 11 Απριλίου 1996, ως απάντηση στη δράση της Χεζμπολάχ και με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση του Λιβάνου να περιορίσει την ένοπλη αντίσταση της οργάνωσης.

Από το 1975, όταν και ξέσπασε ο εμφύλιος στο Λίβανο μεταξύ χριστιανών φαλαγγιτών και μουσουλμάνων Παλαιστινίων, το Ισραήλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της περιοχής, με χαρακτηριστικότερη την εισβολή του 1982 στο νότιο τμήμα της χώρας. Από τότε, η ένοπλη αντίσταση της Χεζμπολάχ κατά των ισραηλινών δεν σταμάτησε ποτέ.

Το 1993 το Ισραήλ πραγματοποίησε δεύτερη εισβολή στον Νότιο Λίβανο με στόχο να καθαρίσει την περιοχή από τους αντάρτες, όμως η επιχείρηση απέτυχε παταγωδώς και η αντίσταση της Χεζμπολάχ, η οποία εξαπέλυε ρουκέτες από το Νότιο Λίβανο, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση.

Ads

Το 1996, ο ανηλεής βομβαρδισμός του Νοτίου Λιβάνου κράτησε 16 ημέρες, ενώ οι αντάρτες της Χεζμπολάχ απαντούσαν με ρίψεις πυραύλων Κατιούσα στο εχθρικό έδαφος. Τη φρίκη των «Σταφυλιών της Οργής» θα βιώσουν, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, στην Κανά, ένα χωριό του Νοτίου Λιβάνου, το οποίο αποτελούσε καταφύγιο αμάχων.

Η εκτόξευση τριών ρουκετών από μαχητές της Χεζμπολάχ, από την ευρύτερη περιοχή, ήταν η αφορμή για μία σφοδρή αεροπορική επιδρομή, η οποία θα θάψει 106 αμάχους μέσα στα ερείπια.

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, από την 16ημερη ισραηλινή επίθεση, περισσότερα από 2.000 σπίτια και κτίρια στο Νότιο Λίβανο είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ επίσημες αρχές εκτιμούν ότι το οικονομικό κόστος για το Λίβανο από τους βομβαρδισμούς ανήλθε στα 500 εκατ. δολάρια.

Στις 27 Απριλίου 1996, με μία άτυπη ισραηλινό-λιβανική συμφωνία και με την αιγίδα των ΗΠΑ, αποφασίζεται η κατάπαυση του πυρός.