Στις 9 Ιουνίου 1967, το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση κατά των συριακών θέσεων στα υψώματα του Γκολάν. Μετά από μια σκληρή μάχη, οι Ισραηλινοί κατορθώνουν να διασπάσουν το μέτωπο και να διεισδύσουν στα συριακά μετόπισθεν. Την ακριβώς επόμενη ημέρα, συνεχίζεται η ολοκληρωτική κατάληψη των υψωμάτων του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι Σύριοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πολεμική προσπάθεια και τίθεται σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών έχει μόλις τελειώσει.

Ads

Έξι ημέρες πριν, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει γενική επίθεση εναντίον αιγυπτιακών, ιορδανικών και συριακών αεροδρομίων και της ιρακινής βάσης της Χαμπανίγια. Η σύρραξη που ακολουθεί καταλήγει στον στρατιωτικό θρίαμβο του Ισραήλ, το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τεράστιες καταστροφές και την κατάκτηση αραβικών εδαφών, που οδηγεί σε έναν επί δεκαετίες κύκλο βίας και αίματος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και καθιστά την επίτευξη ειρήνης άπιαστο όνειρο.

Του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967 είχαν προηγηθεί σειρά συγκρούσεων που ξεκινούν ήδη από το 1966. Η ίδρυση του εβραϊκού κράτους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε περιοχή όπου κατοικούσαν Άραβες, μετατρέπει τους Παλαιστίνιους σε υπόδουλους πρόσφυγες στην ίδια τους τη γη.

Μετά τη λήξη του Πολέμου των Έξι Ημερών, το Ισραήλ ολοκληρώνει τη διοικητική απορρόφηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παρά τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και εκ μέρους των ΗΠΑ, που αρνούνται να αναγνωρίσουν την ισραηλινή απόφαση. Η ολοκλήρωση της κατάληψης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είχε ολοκληρωθεί το βράδυ της 4ης ημέρας του πολέμου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν την τελική τους επίθεση κατά των ιορδανικών δυνάμεων από τις πύλες του Αγίου Στεφάνου και της Σιών.

Ads

Παράλληλα, το κράτος του Ισραήλ εγκαθιστά το κατοχικό καθεστώς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι καταφεύγουν από τη δυτική Όχθη στην Ιορδανία, ωστόσο ένα εκατομμύριο ανθρώποι θα παραμείνουν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη. Στους 70.000 Άραβες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ παρέχεται η ισραηλινή υπηκοότητα. Οι υπόλοιποι, όμως, θα ζήσουν έκτοτε υπό καθεστώς ημιαιχμαλωσίας στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ από τους πρώτους μήνες της λήξης του πολέμου θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τους εβραϊκούς εποικισμούς.

Πηγή: Ιστορικό Λεύκωμα της «Καθημερινής»