Σύμβολο αγιοσύνης και ανιδιοτέλειας. Την οσία, πλέον, Τερέζα τη γνωρίζουν ακόμη και τα μικρά παιδιά. Για τον κόσμο, είναι η Αγία των Φτωχών που αφιέρωσε τη ζωή της στους άστεγους και αρρώστους του πλανήτη μας. Η μικροσκοπική μοναχή, η οποία γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 έφυγε από τη ζωή στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997, έμεινε στην ιστορία για το φιλανθρωπικό της έργο στην Ινδία. Είναι όμως έτσι;
Ads
Η ιστορία της είναι λίγο πολύ γνωστή. Ίδρυσε τους Ιεραπόστολους της Ελεημοσύνης, έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης και στο τέλος της ζωής της οσιοποιήθηκε. Όλος ο δυτικός κόσμος είναι περήφανος για την Μητέρα Τερέζα. Ένας άνθρωπος, μία γυναίκα που απαρνήθηκε τις ανέσεις του πολιτισμού μας για να ζήσει στην ανέχεια και να σταθεί στο πλάι των λιγότερο ευνοημένων.
Κατά τον Μιχίρ Μποζ, η Μητέρα Τερέζα είναι η στάχτη που ρίχνουμε εμείς οι δυτικοί στα μάτια μας, για να πιστεύουμε ότι κάναμε κάτι για τον τρίτο κόσμο. Κι αισθανόμαστε όλοι καλύτερα με αυτή τη σκέψη…
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η αλβανικής καταγωγής μικροσκοπική μοναχή, έχει αρκετούς επικριτές. Περισσότερο σφοδρός απ’ όλους, ο Κρίστοφερ Χίτσενς. Δεν τη βλέπει ως την Αγία της Καλκούτα αλλά ως ένα διπλωμάτη του Βατικανού. Για τον Χίτσενς, «η Μητέρα Τερέζα και η αίρεσή της δεν επεδίωκε την καταπολέμηση της φτώχειας. Αντίθετα, παρότρυνε τους φτωχούς να αποδεχτούν τη μοίρα ενώ παρουσίαζε τους πλούσιους ως τους ευλογημένους του Θεού».
Στο βιβλίο του, “Μητέρα Τερέζα, Θεωρία και Πράξη” και στο ντοκιμαντέρ του, “Οι Άγγελοι της Κολάσεως” παρουσιάζει την ιστορία της όπως κανείς μας δεν τη διανοείται. Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από συνεντεύξεις της, παρουσιάζει ένα πρόσωπο λιγότερο γνωστό και οικείο από αυτό που γνωρίζουμε. Τα στοιχεία που παραθέτει προβληματίζουν.
Η Μητέρα Τερέζα κατηγορείται ανοιχτά ότι εκμεταλλεύτηκε τις δωρεές για να ιδρύσει μοναστήρια σε 150 χώρες. Δωρεές, οι οποίες προορίζονταν για την ίδρυση νοσοκομείων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Σκοπός της δεν ήταν η ανακούφιση όσων είχαν ανάγκη, αλλά ο προσηλυτισμός στον ακραίο και φανατικό χριστιανισμό του Βατικανού. Οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις της με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ενίσχυσαν αυτή την άποψη. Όταν το 1979 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο της και την προσφορά της στην ανθρωπότητα, αρκετοί ήταν εκείνοι που δυσανασχέτησαν.
Αιτία αποτέλεσαν οι δηλώσεις της κατά της αντισύλληψη και των εκτρώσεων. «Η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη σήμερα είναι ο χαμός του αθώου αγέννητου παιδιού. Αν μια μητέρα μπορεί να δολοφονήσει το ίδιο της το παιδί, τι θα σταματήσει εσάς κι εμένα από το να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον;» είχε αναφέρει.
Για μια γυναίκα που δήλωνε πάντα ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική, είχε εξαιρετικά συχνές επαφές με αρχηγούς κρατών. Ο Χίτσενς μιλά, στο βιβλίο του, για τις στενές σχέσεις της με τον Ντυβαλιέ, πρώην δικτάτορα της Αϊτής, καθώς και τον Χότζα, πρώην ηγέτη της κομουνιστικής Αλβανίας.
Ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση προκάλεσε η στάση της μετά το τραγικό δυστύχημα στη Μποπάλ της Ινδίας. Όταν αγανακτισμένοι Ινδοί βγήκαν στο δρόμο αντιδρώντας στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας της πολυεθνικής εταιρείας Union Carbide, η Μητέρα Τερέζα τους ζήτησε να συγχωρέσουν την πολυεθνική. Για ποιο λόγο να προσφέρεις άφεση αμαρτιών σε μια εταιρεία που είχε προκαλέσει το μεγαλύτερο βιομηχανικό δυστύχημα της ανθρωπότητας;
Τελικά, Αγία της Καλκούτα ή διπλωμάτης του Βατικανού; Αναμφίβολα, η Μητέρα Τερέζα προσέφερε και βοήθησε τους φτωχούς του κόσμου. Αυτό που προβληματίζει, είναι τα κίνητρά της.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >