Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου 1882, πέθανε ο Κάρολος Δαρβίνος, ο μεγάλος  αγνωστικιστής -και όχι αθεϊστής- επιστήμονας, όπως ήθελε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του. Έμεινε γνωστός για τη θεωρία της φυσικής επιλογής. Ωστόσο, το βιβλίο του, «Η έκφραση των συναισθημάτων στον ανθρωπο και τα ζώα», που δημοσιεύθηκε το 1872, έμεινε επίσης στην ιστορία, καθώς επηρέασε αργότερα την εξελικτική ψυχολογία. Δείτε φωτογραφίες.

Ads

Έχοντας ήδη δημοσιεύσει το 1859 τη θεωρία της φυσικής επιλογής, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κάρολος Δαρβίνος εκπόνησε δύο σημαντικά έργα:  «Η καταγωγή του ανθρώπου και η σεξουαλική επιλογή» (1871) και «Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και τα ζώα» (1872).

Στο τελευταίο του αυτό σημαντικό έργο, επικεντρωνόταν στην εξέλιξη της ανθρώπινης ψυχολογίας και της συνέχειας από την συμπεριφορά των ζώων. Ξεκινώντας από την διαπίστωση ότι οι εκφράσεις συναισθημάτων είναι κοινό γνώρισμα των ανθρώπων και των ζώων, ανέπτυξε την ιδέα ότι το ανθρώπινο μυαλό και ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα της φυσικής και σεξουαλικής επιλογής, θεωρία η οποία εξακολουθεί να διδάσκεται και σήμερα στην εξελικτική ψυχολογία.

Δείτε φωτογραφίες από το βιβλίο (πατήστε πάνω στις εικόνες)

Ads

image
Περιφρόνηση

image
Φόβος

 image
Τρόμος

image
Θλίψη

image
Απελπισία

image
Χαρά

image
Οργή

image
Κλάμα

image   image
Εκφράσεις στο σκύλο

Το 1868, ο Κάρολος Δαρβίνος πραγματοποίησε πείραμα με στόχο να αποδείξει ότι οι άνθρωποι -όπως και τα ζώα- διαθέτουν έμφυτη και ομοιογενή γκάμα συναισθηματικών εκφράσεων, ένα είδος κώδικα, μέσω του οποίου μπορούμε να αντιληφθούμε τα συναισθήματα ο ένας του άλλου.

 image   image
Στη γάτα

image

Το αρχικό πείραμα πραγματοποιήθηκε στο σαλόνι του Δαρβίνου στο σπίτι του στο Κεντ, κατά τη διάρκεια σειράς δείπνων από το Μάρτιο έως και το Νοέμβριο του 1868, όταν ρώτησε τους καλεσμένους του για τις απόψεις τους, καθώς κοίταζαν σειρά φωτογραφιών άνδρα με διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπό του. Η σειρά των φωτογραφιών κυκλοφόρησε ευρέως σε πολλά μέρη του κόσμου, συνοδευόμενη από ερωτηματολόγιο του Δαρβίνου, ένα από τα πρώτα του είδους. Σύμφωνα με το Δαρβίνο, οι καλεσμένοι του συμφώνησαν όλοι για τα συναισθήματα που πρόβαλε ο άνδρας στις φωτογραφίες. Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων εντάχθηκαν στο βιβλίο «Η Εκφραση Συναισθημάτων στον Ανθρωπο και τα Ζώα» που κυκλοφόρησε το 1872.

image

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1882 ο Δαρβίνος αφήνει την τελευταία του πνοή στο Κεντ της Αγγλίας. Ο τάφος του βρίσκεται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.