Έξι χρόνια κλείνουν σαν σήμερα από την τραγωδία του Μπεσλάν και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα ερείπια του σχολείου, όπου την 1η Σεπτέμβρη 2004 μια ομάδα Τσετσένων και Οσέτιων ανταρτών κράτησε σε ομηρία επί τρεις ημέρες πάνω από 1.000 ανθρώπους. Η κατάληξη τραγική. Ακολούθησε η επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και ο θάνατος 330 ανθρώπων μεταξύ των οποίων 186 παιδιά.

Ads

Στις 09:15 ώρα Ρωσίας, ένοπλοι αντάρτες εισέβαλαν σε σχολείο του Μπεσλάν την ώρα που μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν την καθιερωμένη τελετή έναρξης της σχολικής χρονιάς. Την ομάδα αποτελούσαν κυρίως άτομα από την Ινγκουσετία και την Τσετσενία, και οι οποίοι είχαν σταλεί από τον Τσετσένο οπλαρχηγό Σαμήλ Μπασάγεφ που απαιτούσε το τέλος του πολέμου στην Τσετσενία.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, και ενώ συνεχιζόταν η ομηρία, δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας εισέβαλαν στο σχολείο χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Το σχολείο συγκλονίστηκε από σειρά εκρήξεων και τυλίχθηκε στις φλόγες και ακολούθησε μάχη μεταξύ των απαγωγέων και των ρωσικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες όμηροι και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με τους αυτόπτεις μάρτυρες και τους εμπειρογνώμονες, οι εκρήξεις στο εσωτερικό του σχολείου, κατά την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων, προκλήθηκαν από «χειροβομβίδες» που ερρίφθησαν απ’ έξω από το κτίριο.

Ads

Με λουλούδια στα χέρια εκατοντάδες επιζήσαντες της ομηρίας και συγγενείς των θυμάτων της σφαγής μετέβησαν σήμερα στα ερείπια του σχολείου όπου εκτυλίχθηκε το δράμα. Πολλοί άφησαν κεριά δίπλα στις φωτογραφίες των θυμάτων στο εσωτερικό του γυμνασίου αλλά και μπουκάλια νερού, μία κίνηση συμβολική στη μνήμη των θυμάτων που είχαν μείνει χωρίς νερό τις τρεις ημέρες της ομηρίας.

«Νιώθουμε θλίψη για την αδικία και την έλλειψη βούλησης των αρχών να εξηγήσουν γιατί οι όμηροι πέθαναν και γιατί όπλα μαζικής καταστροφής χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των ομήρων μέσα στο σχολείο» δήλωσε η Αννέτα Γκαντίεβα που έχασε την κόρη της στη σφαγή του Μπεσλάν.