Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ στις 14 Δεκεμβρίου του 2008 θα μείνει στην ιστορία όχι τόσο για την πολιτική της σημασία, αλλά για το… παπούτσι που εκτόξευσε εναντίον του Ιρακινός δημοσιογράφος. Η κίνηση βρήκε μάλιστα τέτοια ανταπόκριση, που και άλλοι πολιτικοί ηγέτες βρέθηκαν στη συνέχεια στο στόχαστρο… παπουτσιών, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ads

 

Η εικόνα του Ιρακινού δημοσιογράφου Muntadhar al-Zaidi να πετά το παπούτσι με στόχο το κεφάλι του τότε Αμερικανού προέδρου, φωνάζοντας «αυτό είναι ένα αποχαιρετιστήριο φιλί από τον ιρακινό λαό, σκύλε», έκανε τον γύρο του κόσμου και πολλούς να χαμογελάσουν από ικανοποίηση. Το παπούτσι μπορεί να μην τον πέτυχε, καθώς ο Μπους το είδε και έσκυψε, αλλά η κίνηση βρήκε θερμή ανταπόκριση παγκοσμίως. Καθώς έκπληκτοι άντρες της ασφάλειας και φύλακες, αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν τη σκηνή, ο Zaidi πέταξε και το άλλο του παπούτσι, φωνάζοντας στα αραβικά: «Αυτό είναι από τις χήρες, τα ορφανά και όσους σκοτώθηκαν στο Ιράκ».

Το παπούτσι θα τον πετύχαινε αν ο αλ Μαλίκι δεν έβαζε το χέρι του μπροστά από το πρόσωπο του Μπους για να τον προστατεύσει. Εκείνη τη στιγμή οι πράκτορες ασφαλείας άρπαξαν τον δημοσιογράφο, ακινητοποιώντας τον στο έδαφος και σπρώχνοντάς τον προς την έξοδο. Τον κλοτσούσαν και τον χτυπούσαν «μέχρι που άρχισε να κλαίει σαν μωρό», όπως ανέφεραν ανταποκριτές που ήταν παρόντες.

Ads

Ο ίδιος ο Μπους πάλι επιχείρησε να ελαφρύνει το κλίμα… αστειευόμενος. «Το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι είναι μεγέθους 10», είπε και αποκάλεσε το περιστατικό ένδειξη δημοκρατίας. «Τέτοια κάνουν οι άνθρωποι σε ελεύθερες κοινωνίες, τραβούν την προσοχή στους ίδιους», σημείωσε, τη στιγμή που τα ουρλιαχτά του δημοσιογράφου από την κακοποίηση έξω από την αίθουσα έφταναν στα αφτιά του.

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, ο Zaidi εξήγησε ότι αντέδρασε αυθόρμητα, όταν άκουσε τον Μπους να μιλά για τα επιτεύγματά του στο Ιράκ. «Καθώς μιλούσε, σκεφτόμουν όλα αυτά τα επιτεύγματα. Περισσότερο από 1 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν, τεμένοι καταστράφηκαν και εξευτελίστηκαν, γυναίκες κακοποιήθηκαν, Ιρακινοί δέχονταν επιθέσεις κάθε στιγμή. Ολόκληρος λαός ζει σε τραγική κατάσταση εξαιτίας της πολιτικής του και εκείνος αστειευόταν με τον αλ Μαλίκι και έλεγε ότι μετά θα πήγαιναν να δειπνήσουν. Είχα τυφλωθεί και το μόνο που έβλεπα ήταν ο Μπους. Θα πήγαινε να δειπνήσει, έχοντας καταστρέψει 1 εκατ. μάρτυρες, έχοντας καταστρέψει τη χώρα. Γι’ αυτό αντέδρασα σε αυτό το συναίσθημα, πετώντας το παπούτσι. Δεν μπορούσε να σταματήσω την αντίδρασή μου».

Στις 12 Μαρτίου, καταδικάστηκε σε 3ετή φυλάκιση με την κατηγορία της επίθεσης κατά ξένου ηγέτη στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Σχεδόν ένα μήνα μετά, η ποινή του μειώθηκε σε 1 χρόνο και τελικά αφέθηκε ελεύθερος στις 15 Σεπτεμβρίου 2009, λόγω καλής διαγωγής. Σημειώνεται ότι το να πετάς το παπούτσι σου εναντίον κάποιου προσώπου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική προσβολή στο Ιράκ. Σημαίνει ότι ο στόχος βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά από το παπούτσι.

Το παραπάνω περιστατικό έλαβε διαστάσεις κινήματος, με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εκφράζουν την οργή τους απέναντι σε κυβερνητικές πολιτικές και πρόσωπα, πετώντας στους ηγέτες τα παπούτσια τους. Έγινε μάλιστα και βιντεοπαιχνίδι, όπου εκατομμύρια άνθρωποι μπορούσαν να διοχετεύουν την οργή τους, πετώντας κι αυτοί παπούτσια κατά του Μπους.

Λίγες μόλις ημέρες μετά το περιστατικό στο Ιράκ, σε μια συμβολική κίνηση, οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Φαλούτζα πέταξαν τα παπούτσια τους στους Αμερικανούς πεζοναύτες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Στόχος… παπουτσιού έγινε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν Κούρδος συριακής καταγωγής το πέταξε το Φεβρουάριο του 2010 εναντίον του τη στιγμή που αυτός εξερχόταν από το δημαρχείο της Σεβίλης όπου του απονεμήθηκε μία τιμητική διάκριση. Στη δίκη, υποστήριξε ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να τραυματίσει τον Τούρκο πρωθυπουργό παρά μόνο να «προσελκύσει την προσοχή» για την κατάσταση της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία.

Επίθεση με παπούτσι δέχτηκε ο πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας του, τον Ιανουάριο του 2010. Ο δράστης δεν βρήκε το στόχο του, καθώς το παπούτσι δεν πέτυχε τον Omar al-Bashir και συνελήφθη αμέσως από τους ανθρώπους της ασφάλειας του προέδρου.

Δύο μόλις μήνες πριν, ένας ακτιβιστής του αντιπολεμικού κινήματος εκτόξευσε, στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής, το παπούτσι του κατά του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, αφιερώνοντάς το «στους νεκρούς του Ιράκ».

Δεκάδες παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει βεβαίως η Ελλάδα. O πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όταν ένας 49χρονος άντρας του επιτέθηκε με το παπούτσι του. Το παπούτσι δεν πέτυχε τελικά τον πρωθυπουργό, αλλά κάποιον άλλον που βρισκόταν στο χώρο. Αμέσως, ο δράστης ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία και συνελήφθη. Ο 49χρονος δήλωσε μέλος του Εθνικού Πατριωτικού Μετώπου -συντονιστής του γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε, πέταξε το παπούτσι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.