Ένα ακόμα περιστατικό βίας κατά μετανάστη σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ με αεροβόλο εναντίον του. Η Πολυξένη Ανδρεάδου, γιατρός του τοπικού Κέντρου Υγείας, αλλά και μέλος της Αντιρατσιστικής κίνησης Ηγουμενίτσας μίλησε στο tvxs για το χθεσινό περιστατικό, το ευρύτερο κλίμα στην περιοχή, αλλά και τα προβλήματα που η ίδια αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να συνδράμει τους μετανάστες.

Ads

«Ούτε μεμονωμένο, ούτε τυχαίο το χθεσινό περιστατικό»

Χθες το βράδυ, γύρω στις 22.30, άγνωστος ο οποίος επέβαινε σε λευκό Golf όχημα
άνοιξε πυρ μέσα από το αυτοκίνητό του κατά του πρόχειρου καταυλισμού που βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα στο Λαδοχώρι. Σημάδεψε, συγκεκριμένα, με το αεροβόλο του έναν από τους μετανάστες που βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα στο κεφάλι και τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον, αν και όχι σοβαρά.

Ο μετανάστης διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας
και από εκεί στο νοσοκομείο στους Φιλιάτες και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, ούτε για κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των μεταναστών» επισημαίνει η κα Ανδρεάδου, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για το πρώτο σχετικό περιστατικό στην περιοχή, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Το κλίμα αυτό είχε κορυφωθεί και με το περιστατικό πριν από δύο περίπου μήνες
όταν άγνωστος πυροβόλησε έναν Κούρδο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά. Η κατάσταση είναι πλέον τέτοια ώστε «οι μετανάστες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να φοβούνται να κυκλοφορήσουν μέσα στην πόλη» τονίζει η κα Ανδρεάδου.

Η Τρίτη είναι πάντα μια δύσκολη ημέρα για τους μετανάστες, μας εξηγεί το μέλος της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας. «Μαζεύονται πάρα πολλές νταλίκες στο λιμάνι τη μέρα αυτή και κάθε φορά, μετά τις 9 το βράδυ, επεμβαίνουν οι λιμενικοί, κυνηγούν τους μετανάστες, οι οποίοι και τρέχουν να ξεφύγουν. Οι λιμενικοί ισχυρίζονται ότι απλά υπακούουν σε διαταγές, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι χτυπάνε, και μάλιστα αλύπητα, τους μετανάστες. Τους βλέπω, εξάλλου, στο ιατρείο μου» μας λέει η ίδια. «Κάθε φορά έχουμε αρκετούς ξυλοδαρμούς, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα γι αυτό» διαμαρτύρεται.

Ads

Η κα Ανδρεάδου μας παραθέτει άλλο ένα επιχείρημα γιατί το χτεσινό περιστατικό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κλίμα έντασης των ρατσιστικών περιστατικών στην περιοχή. Μας λέει ότι και η ίδια, αλλά και άλλα μέλη αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών της περιοχής στοχοποιούνται από συγκεκριμένα άτομα, πιθανότατα τα ίδια που «αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν κυνήγι.»

«Τα βράδια βλέπουμε συγκεκριμένα αυτοκίνητα, τα οποία μας παρακολουθούν
, δεν μας έχουν πειράξει για την ώρα, αλλά κάθε βράδυ, αργά, τους βλέπουμε να μας ακολουθούν χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι» αναφέρει. Δεν γνωρίζει, πάντως, αν πρόκειται για κάποια οργανωμένη δράση και ομάδα, αλλά υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «ακροδεξιά στοιχεία», τα οποία και δρουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το χθεσινό περιστατικό καταδίκασε σε ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες της Ηγουμενίτσας, αναφέροντας ότι «η προσπάθεια για τη δημιουργία ξενοφοβικού κλίματος από φασιστικές συμμορίες δεν θα περάσει. Απαιτούμε την διαλεύκανση της υπόθεσης και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.»

Το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης και η περίθαλψη των μεταναστών

Η κα Ανδρεάδου εργάζεται για πολλά χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας και πολύ συχνά ασχολείται με την περίθαλψη μεταναστών, είτε στο κέντρο υγείας, είτε μεταβαίνοντας η ίδια στους καταυλισμούς τους. Πρόκειται για δράσεις τις οποίες η ίδια κάνει εθελοντικά, αλλά παρόλα αυτά η πρακτική της αυτή δεν βρίσκει πάντα σύμφωνους τους συναδέλφους και τον συντονιστή του κέντρου στο οποίο εργάζεται.

Μια φορά το μήνα η κα Ανδρεάδου κρατά το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης. Αλλά, καθώς, αυτό δεν αρκεί, συχνά εξετάζει και περιθάλπει τους μετανάστες στο ιατρικό κέντρο, ακόμα και μετά το καθορισμένο ωράριό της. Η κίνησή της αυτή, τονίζει, δεν δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κέντρου, αλλά δεν γίνεται πάντα αποδεκτή από τους συναδέλφους της. H ίδια, πάντως, δηλώνει ότι κατανοεί ότι οι συνάδελφοί της είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το σχετικό νόμο.

«Τα μεγάλα προβλήματα άρχισαν πριν περίπου δυο μήνες, με τη ρύθμιση από το υπουργείο για την καταβολή ενός αντίτιμου τριών ευρώ για την εξέταση στο ιατρείο. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν αυτά τα λεφτά και εγώ δεν τα ζητούσα» μας διηγείται. Η συμπεριφορά της αυτή της δημιούργησε, όμως, προβλήματα.


Μετά από παρέμβαση της διευθύντριας του κέντρου, η οποία πήρε το μέρος της,
αλλά και του δικηγόρου της Ύπατης Αρμοστείας, η κατάσταση βελτιώθηκε. Προσωρινά μόνο όμως.

«Από εχθές, με το ζήτημα της καταβολής των πέντε ευρώ, έχω πάλι το ίδιο πρόβλημα και δέχομαι απίστευτες πιέσεις. Ο συντονιστής, μάλιστα, μου είπε ότι θα μου κάνει αναφορά στο υπουργείο υγείας ότι βλάπτω οικονομικά το κράτος και παραβιάζω το νόμο και θα ζητήσει την απομάκρυνσή μου» καταγγέλλει η κα Ανδρεάδου.

Εγώ, όμως, το θεωρώ απαράδεκτο να ζητάνε από ανθρώπους
που τους βλέπουν να είναι υποσιτισμένοι και να ψάχνουν τα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, να βρούνε τα πέντε ευρώ για να τους εξετάσω» τονίζει, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να περιθάλπει όσο μπορεί τους ανθρώπους αυτούς, αν και κατανοεί ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Η ίδια, εξάλλου, είναι πλέον και μέλος των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι και στηρίζουν τις δράσεις της.