Παρουσία πλήθους κόσμου, τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α΄Νεκροταφείο η νεκρώσιμος ακολουθία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Απόστολου Σάντα. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, στις 30 Μαΐου του 1941, μαζί με το Λάκη Σάντα, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

Ads

Στην κηδεία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υπουργοί, βουλευτές από όλα τα κόμματα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στελέχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών.

Ο Μανώλης Γλέζος επικαλέστηκε τις συζητήσεις του με τον Λάκη Σάντα, στις οποίες ο τελευταίος διατύπωνε πάντα την άποψη ότι από το 1821 και μετά «οι ολετήρες του έθνους έχουν υποδουλώσει τη χώρα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά». Και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην οικονομική υποδούλωση, για την οποία, είπε, ότι «από μέρα σε μέρα η θηλειά γύρω από το λαό σφίγγει όλο και περισσότερο».

Παράλληλα ανέφερε ότι και τα άλλα οράματα για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχουν μπορέσει να υλοποιηθούν και έδωσε την υπόσχεση στον εκλιπόντα ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα για να πίνουν οι νέοι ελεύθεροι το κρασί της χαράς».

Ads

Κατά την έξοδο από το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, υπήρξαν διαμαρτυρίες προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.