Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, ο Tsutomu Yamaguchi, ο άνθρωπος που επέζησε από τον όλεθρο που έσπειραν οι ΗΠΑ με την ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Ads

Ο 29χρονος κ. Yamaguchi βρισκόταν για επαγγελματικό ταξίδι στην Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945, όταν το Enola Gay έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία των πολεμικών συρράξεων. Ο κ. Yamaguchi υπέστη σοβαρά εγκαύματα αλλά επέζησε και από εκεί αναχώρησε για το Ναγκασάκι, μια μέρα πριν πληγεί και αυτό από ατομική βόμβα.

Μόλις το 2009 ο κ. Yamaguchi αναγνωρίστηκε ως ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να βγει ζωντανός και από τις δυο βόμβες. «Η διπλή έκθεση στη ραδιενέργεια είναι πλέον επίσημο γεγονός. Θα μπορεί να διηγηθεί στις επόμενες γενιές τη φρικτή ιστορία των βομβών, ακόμα και όταν εγώ θα έχω πεθάνει» είχε πει ο ίδιος.

Οι ατομικές βόμβες που έπληξαν τις ιαπωνικές πόλεις τον Αύγουστο του 1945 κόστισαν άμεσα τη ζωή σε τουλάχιστον 210.000 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υπέφεραν – έως και σήμερα – από τις συνέπειες στην ραδιενέργεια.

Ads

Ο κ. Yamaguchi είχε πρόσφατα δεχθεί την επίσκεψη του Αμερικανού σκηνοθέτη James Cameron, ο οποίος επιθυμούσε να συζητήσει μαζί του για μια ταινία σχετική με τα πυρηνικά όπλα.