Ο Χοσέ Ντορότεο Αράνγκο Αράμπουλα, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Πάντσο Βίλα που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, γεννήθηκε το 1878 στο Σαν Χουάν ντελ Ρίο του Μεξικό. Μαζί με τους Εμιλιάνο Ζαπάτα και Πασκουάλ Ορότσκο υπήρξε ένας από τους πρώτους επαναστατημένους Μεξικανούς στρατηγούς που συντέλεσε στην πτώση του δικτάτορα Πορφίριο Ντίαζ κατά την επανάσταση του 1910-1917.

Ads

Ο Πάντσο Βίλα σε ηλικία 16 ετών σκότωσε τον άνδρα που βίασε την αδερφή του και αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε Φρανσέσκο Βίλα προκειμένου να διαφύγει από το νόμο. Στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο νότιο μέρος του Μεξικού και δούλεψε ως ανθρακωρύχος και έμπορος ζώων.

Ο Βίλα, στις αρχές του 1900, άρχισε να οργανώνει ομάδες ανταρτών που έκλεβαν ζώα από πλούσιους τσιφλικάδες και τα μοίραζαν σε φτωχούς εργάτες με αποτέλεσμα να επικηρυχθεί από τον δικτάτορα Ντίαζ. Ο λαός αναγνώρισε τον Βίλα ως ήρωα και τον βοηθούσε να κρύβεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα που τον καταδίωκαν. Η δράση των ανταρτών συνέχισε με χτυπήματα σε κρατικές τράπεζες. Απώτερος σκοπός τους ήταν η βοήθεια των τοπικών κοινωνιών να απαλλαγούν από την οικονομική εξουσία των Αμερικανών εποίκων που σκόπευαν να καταλάβουν όλο το Μεξικό.

Το 1910 ο Βίλα ένωσε τις δυνάμεις του με τον Φραντζέσκο Μαδέρο. Ο Βίλα κατάφερε την επιστράτευση Μεξικανών και Αμερικανών για τους σκοπούς της επανάστασης και τη δημιουργία ολόκληρου τάγματος από Αμερικάνους αντάρτες με διοικητή τον Tracey Richardson, βετεράνο από επαναστατικούς στρατούς της λατινικής Αμερικής.

Ads

Μετά τη δολοφονία του Μαδέρο και το πραξικόπημα του Βικτοριάνο Χουέρτα, ο Βίλα και οι σύντροφοί του συνέχισαν πιο δυναμικά, με απαλλοτριώσεις σε μεγάλες φάρμες και φυτείες προκειμένου να αποζημιώσουν τις χήρες και τα ορφανά των ανταρτών. Η δράση αυτή του Βίλα τον έκανε γνωστό στις ΗΠΑ όπου ενέπνευσε με τη ζωή και τη δράση του τη δημιουργία ταινιών.

Η Μεξικανική επανάσταση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1914 όταν ο στρατός του Βίλα ενώθηκε με αυτόν του Ζαπάτα. Ο Βίλα βρέθηκε όμως αντιμέτωπος με τους παλιούς συντρόφους του Ομπρεγκόν και Καράντζα, λόγω διαφωνιών. Επιτέθηκε στις συνοριακές πόλεις τρέποντας σε φυγή την αμερικανική εθνοφυλακή όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε την προεδρία του Καράντζα.

Ο Βίλα κατάφερε αναμφισβήτητα να γίνει ο τρόμος των Αμερικάνων και των Μεξικανών γαιοκτημόνων. Οι Αμερικάνοι σταμάτησαν να τον βλέπουν ως ήρωα λόγω των τελευταίων ενεργειών του εναντίον τους, αντίθετα με του Μεξικανούς που συνέχισαν να τον βλέπουν ως εκδικητή της καταπίεσης που υφίσταντο από τους μεγαλογαιοκτήμονες.

Κυβερνητικοί πράκτορες και Αμερικάνοι έστησαν ενέδρα στον επαναστάτη Βίλα και τον δολοφόνησαν καθώς επέστρεφε από την πόλη Παράλ στις 20 Ιουλίου του 1923 προκειμένου να γίνει ο Όμπρεγκον πρόεδρος του Μεξικού.