Το μυστήριο του θανάτου του Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου κοσμοναύτη του κόσμου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 34 ετών όταν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης ρουτίνας με ένα MIG15, θεωρεί ότι έλυσε ένας Ρώσος ερευνητής.

Ads

O Ιγκόρ Κουζνέτσοφ, πρώην σμήναρχος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την αιτία πρόσκρουσης του αεροσκάφους του Γκαγκάριν στο έδαφος, με αποτέλεσμα το θάνατο του τελευταίου και του συγκυβερνήτη του.

Η έρευνα του Ρώσου ερευνητή, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Telegraph, ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του Γκαγκάριν οφείλεται σε μία ανοιχτή βαλβίδα στο πιλοτήριο, την οποία ανακάλυψε ο ίδιος εν ώρα πτήσης. Το στοιχείο αυτό θεωρείται καταστρεπτικό σε ύψος 10.000 ποδών.

Ο Κουζνέτσοφ αναφέρει στην έρευνά του ότι ο Γκαγκάριν βούτηξε πολύ απότομα, προσπαθώντας να κατέβει σε χαμηλότερο υψόμετρο, αλλά η αντίδρασή του ήταν τόσο βίαιη που λόγω αρνητικών g, έχασε και αυτός και ο συγκυβερνήτης του τις αισθήσεις τους με αποτέλεσμα το MIG-15 να συντριβεί, ακυβέρνητο.

Ads

Ο θάνατος του Γιούρι Γκαγκάριν αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο στα αεροναυτικά ατυχήματα. Υπήρχαν ακόμη και σενάρια που ανέφεραν ότι ο Γκαγκάριν δολοφονήθηκε από τους ίδιους του Σοβιετικούς, γιατί ο Μπρέζνιεφ, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ, τον ζήλευε για τη δημοσιότητα και την αίγλη που είχε κερδίσει.

Σε ηλικία 27 ετών, στις 12ης Απριλίου 1961 ο Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, πραγματοποίησε τον πρώτο διαπλανητικό περίπατο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με το σκάφος του, το «Βοστόκ 1», κατάφερε να μπει επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Γη σε μια πτήση που διήρκεσε 129 αιώνια λεπτά, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι Ρώσοι επιστήμονες που σχεδίασαν την αποστολή του στο έδαφος του έδιναν πιθανότητες επιτυχίας 50%. Ο κοσμοναύτης πραγματοποίησε μια πλήρη περιφορά της Γης με μέγιστη ταχύτητα 28.968 χλμ. /ώρα και μέγιστο ύψος 301 χλμ. Στις 10.55 ακριβώς (ώρα Μόσχας) ο Γιούρι Γκαγκάριν προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σώος και αβλαβής σε ένα χωράφι 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Στη Ρωσία, ο Γκαγκάριν αντιμετωπίστηκε ως ήρωας, ενώ η είδηση της πτήσης έκανε το γύρο του κόσμου. Ο «πρώτος διαστημάνθρωπος» παρασημοφορήθηκε από τον Νικίτα Χρουστσόφ ως «ήρωας του σοβιετικού λαού». Έναν χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ θα μπουν στο ανταγωνισμό ιδρύοντας την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), με σκοπό να είναι κατακτήσουν πρώτες απ’ όλους τη Σελήνη.