Τις συνθήκες του θανάτου του πρώην προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αγιέντε, κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος με ηγέτη τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, αναμένεται να ερευνήσει η δικαιοσύνη της χώρας.

Ads

Ο Σαλβαδόρ Αγιέντε πέθανε, σε ηλικία 65 ετών, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 και η επίσημη εκδοχή για το θάνατό του αναφέρει ότι «αυτοκτόνησε» στο προεδρικό μέγαρο, την ώρα που βομβαρδιζόταν από αέρος και δεχόταν πυρά από τους πραξικοπηματίες του στρατηγού Πινοσέτ. «Θα πρέπει να ερευνηθεί εάν επρόκειτο ή όχι για αυτοκτονία και υπό ποιές συνθήκες έγινε» ανέφερε μια δικαστική πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Η σύζυγος του Αγιέντε, Ορτένσια Μπούσι, που είχε καταφύγει στο Μεξικό μετά το πραξικόπημα, μέχρι το τέλος της ζωής της το 2009, επιχειρούσε να αποδείξει ότι ο πρόεδρος της Χιλής δολοφονήθηκε από τους πραξικοπηματίες.

Η δολοφονία του Αγιέντε αποτελεί μέρος των 726 φακέλων με αγωγές που αναφέρονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της πολύχρονης δικτατορίας στη Χιλή (1973-1990), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει τις αρχές.

Ads

«Τον περασμένο χρόνο οι κατάλογοι των θυμάτων που περιλαμβάνονταν στην έκθεση Retting (της εθνικής επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης) αναθεωρήθηκαν και βρέθηκε ότι πάμπολλες περιπτώσεις δεν είχαν καν περάσει από δικαστική διαδικασία», εξήγησε άλλη δικαστική πηγή. «Μεταξύ των 726 αγωγών υπάρχει και το θέμα του προέδρου Αγιέντε γιατί απλώς καμία δικαστική ενέργεια δεν έγινε ποτέ σχετικά με το θάνατό του», πρόσθεσε η ίδια πηγη.