Στις 14 Σεπτεμβρίου 1927 έφυγε με τραγικό τρόπο από τη ζωή η μεγάλη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, η οποία έδωσε νέα πνοή στην τέχνη του χορού και σφράγισε τον 20ο αιώνα με την απαράμιλλη κίνησή της. Για πολλούς η Ισιδώρα Ντάνκαν αποτελεί τη δημιουργό του μοντέρνου χορού.

Ads

Η Άντζελα Ισιδώρα Ντάνκαν γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1877 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, όπου και πρωτοήρθε σε επαφή με τον χορό. Το επαγγελματικό της ντεμπούτο έγινε το 1896 στο Σικάγο όταν γνώρισε τον θεατρικό παραγωγό Ογκυστέν Νταλί. Λίγο αργότερα, η Ντάνκαν έγινε μέλος του περιοδεύοντος συγκροτήματός του ερμηνεύοντας διάφορους ρόλους.

Τα επόμενα χρόνια η Ισιδώρα Ντάνκαν έζησε και δούλεψε σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ στο Λονδίνο ήρθε σε επαφή με πρωτοποριακούς πνευματικούς κύκλους της εποχής, μέσω των οποίων μυήθηκε στην αρχαιοελληνική γλυπτική, στην ιταλική ζωγραφική της αναγεννησιακής περιόδου αλλά και στη συμφωνική μουσική.

Στη δε Γερμανία, γνώρισε τη φιλοσοφία του Φρειδερίκου Νίτσε για τον οποίο ο χορός αποτελούσε τρόπο σκέψης, κάτι που ήταν η δική της πραγματικότητα και πολύ σύντομα διαμόρφωνε τη δική της φιλοσοφία για την τέχνη του χορού. «Η τέχνη μου δεν είναι παρά μια προσπάθεια να εκφράσω την ύπαρξή μου» συνήθιζε να λέει.

Ads

Σύμφωνα με την Ντάνκαν, η τέχνη της θα έπρεπε στο εξής να προσανατολιστεί στα αρχαιοελληνικά της πρότυπα: φυσικότητα και ελευθερία. Από το 1904 ως το 1907 η Ντάνκαν έζησε και δούλεψε σε Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία και Σκανδιναβία, περίοδο κατά την οποία συνεργάστηκε με πλήθος κορυφαίων καλλιτεχνών της εποχής, όπως ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Κωνσταντίν Στανισλάφσκι.

Το 1904 ίδρυσε την πρώτη της σχολή χορού έξω από το Βερολίνο, όπου άρχισε να εξελίσσει τη θεωρία της γύρω από τη χορευτική εκπαίδευση. Παρά τον μεγάλο θρίαμβο που σημείωνε σε Ευρώπη και πλέον και Αμερική, η προσωπική της ζωή σημαδεύτηκε από τραγωδίες: έχασε τα δύο της παιδιά ενώ το τρίτο γεννήθηκε νεκρό.

Το κοινό πάντως αποθέωνε την κορυφαία χορεύτρια και χορογράφο σε κάθε εμφάνισή της. ‘Ιδρυσε σχολές χορού σε Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία, ενώ έκανε περιοδείες στις ΗΠΑ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1927, σε ηλικία 50 ετών, η Ισιδώρα Ντάνκαν βρήκε το θάνατο με τραγικό τρόπο, όταν το μακρύ μαντήλι που φορούσε στον λαιμό της πιάστηκε στη ρόδα του αυτοκινήτου της και την έπνιξε.

imageΔιαβάστε επίσης: