Σαν σήμερα, το 1812, ήρθε στη ζωή ένας από τους διασημότερους Βρετανούς συγγραφείς του 19ου αι., o Charles Dickens, ο οποίος άφησε πίσω του κλασικά έργα που έχουν μεγαλώσει γενιές αναγνωστών. Μερικά από τα διασημότερα έργα του, στην πλειοψηφία των οποίων κυριαρχεί το θέμα της κοινωνικής μεταρρύθμισης, είναι ο Όλιβερ Τουίστ, η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, η Ιστορία των Δύο Πόλεων, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Μεγάλες Προσδοκίες κ.α.

Ads

Ο Charles John Huffam Dickens γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812, στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας, δεύτερο παιδί από τα οχτώ της οικογένειας Dickens. Μαθήτευσε για λίγα χρόνια στο ιδιωτικό σχολείο του William Giles έως ότου ο πατέρα του φυλακίστηκε για χρέη. Σύντομα, αναγκάστηκε να εργαστεί σε ένα εργοστάσιο παραγωγής βερνικιού για παπούτσια. Το ωράριο ήταν εξαντλητικό και η αποζημίωση ελάχιστη, αλλά αυτή η εμπειρία έστρεψε την προσοχή του μετέπειτα συγγραφέα στην κοινωνική κατάσταση και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα του. Κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές του στο μέτριο Wellington House Academy, συνεχίζοντας να εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο, ως στενογράφος στο Κοινοβούλιο, καταλήγοντας εν τέλη στη δημοσιογραφία.

image

Σε ηλικία 21 ετών εμφανίστηκε στο λονδρέζικο περιοδικό Monthly Magazine η πρώτη του ιστορία, A Dinner at Poplar Walk και λίγο αργότερα προσελήφθη ως πολιτικός ανταποκριτής της Morning Chronicle. Το 1836 κυκλοφορεί η συλλογή άρθρων του Sketches by Boz και την ίδια χρονιά εμφανίζεται τυπωμένο σε συνέχειες το πρώτο του μυθιστόρημα. Το 1836 επίσης γίνεται αρχισυντάκτης του Bentley’s Miscellany, για τρία χρόνια. Ο Dickens συνέχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία μέχρι το τέλος της ζωής του, παρά τη μεγάλη του επιτυχία ως λογοτέχνης.

Ads

image

Κυκλοφορεί σταδιακά, σε μορφή συνεχειών σε περιοδικά προτού εκδοθούν σε μορφή βιβλίου, τα Oliver Twist (1837–39), Nicholas Nickleby (1838–39), The Old Curiosity Shop και Barnaby Rudge: A Tale of the Riots of ‘Eighty κ.α. κερδίζοντας την ευρύτατη αναγνώριση ως συγγραφέας. Το 1836 παντρεύεται την Catherine Thomson Hogarth (1816 – 1879) με την οποία θα αποκτήσει 10 παιδιά προτού χωρίσουν οι δρόμοι τους 22 χρόνια αργότερα. Το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική (1841) αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον λογοτέχνη αν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί τού φάνηκαν ακαλλιέργητοι και θορυβώδεις και είχαν την απεχθή συνήθεια του να έχουν άλλους ανθρώπους σκλάβους τους.

image

Η επιτυχία του συνεχίζεται με έργα όπως τα A Christmas Carol (1843), Dombey and Son (1848), David Copperfield (1849), Bleak House (1852–53) ενώ αρχίζει να γράφει και θεατρικά έργα – μάλιστα συνδημιούργησε το θεατρικό The Frozen Deep μαζί με τον προστατευόμενό του και μετέπειτα διάσημο συγγραφέα Wilkie Collins. Με αφορμή αυτό το έργο γνώρισε την 18χρονη τότε Ellen Ternan με την οποία θα διατηρούσε σχέση κρυφά από το κοινό για το υπόλοιπο της ζωής του. Ακολούθησαν τα κορυφαία έργα του A Tale of Two Cities (1859) και Great Expectations (1861).

image

Στις 22 Απριλίου του 1869 υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά επανέκαμψε αρκετά ώστε να παραχωρήσει μια τελική σειρά δημόσιων αναγνώσεων. Στις 8 Ιουνίου υπέστη και δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ δούλευε πάνω στο Edwin Drood. Δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του και την επομένη, 9 Ιουνίου 1870, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του τεράστια λογοτεχνική κληρονομιά που επηρέασε πολλές μετέπειτα γενιές λογοτεχνών.

image

Δείτε επίσης:
Oliver Twist, 1948, μια ταινία του κορυφαίου Ντέιβιντ Λιν