Την έξοδο της φυλακής είδε σήμερα ένας από τους καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Malcolm X, του πολιτικού και ακτιβιστή που ηγήθηκε των αγώνων του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ, κατά τη δεκαετία του ’60.

Ads

Ο Thomas Hagan, ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους, ήταν ένας εκ των 3 που πυροβόλησαν τον Malcolm X, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, την 21η Φεβρουαρίου του 1965. Ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων δέχτηκε τότε έναν καταιγισμό πυροβολισμών, ενώ βρισκόταν στο βήμα και ετοιμαζόταν να αρχίσει την ομιλία του, μπροστά στα μάτια της συζύγου του και των 4 κορών του.

Ο 69χρονος πια Hagan, 69 ετών σήμερα, είχε ομολογήσει ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν πάει στην αίθουσα Όντιουμπον στη Νέα Υόρκη για να εκτελέσουν τον Malcolm X, ενώ πρόσφατα δήλωσε πως έχει μετανιώσει για τη δολοφονία. Ο Hagan ήταν μέλος της οργάνωσης «Έθνος του Ισλάμ», από την οποία είχε αποχωρήσει ο Malcolm X, που ήταν μουσουλμάνος, κατηγορώντας τον ηγέτη της ότι εμπλεκόταν σε πράξεις απιστίας και ότι «έχει τρελαθεί» και προκαλώντας το «μένος» των οπαδών του.

Τα τελευταία χρόνια, ο Hagan συμμετείχε σε ένα ειδικό πρόγραμμα κράτησης σύμφωνα με το οποίο ήταν ελεύθερος για πέντε μέρες και επέστρεφε στις φυλακές τα σαββατοκύριακα.

Ads