Έφυγε από τη ζωή η Μιπ Γκις, σε ηλικία 100 ετών, η γυναίκα που διέσωσε το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ μετά τη σύλληψη της νεαρής και της οικογένειάς της από τους Ναζί.

Ads

Η γυναίκα που είχε το σθένος να αψηφήσει τους Ναζί και έκρυψε επί δύο χρόνια την οικογένεια Φρανκ άφησε την τελευταία της πνοή στο γηροκομείο όπου είχε μεταφερθεί μετά από μια πτώση που είχε τον περασμένο μήνα. Η Γκις, που δεν ήταν η ίδια Εβραία, προμήθευε με τρόφιμα και βιβλία την Άννα, τους γονείς της, την αδελφή της και άλλους 4 Εβραίους που κρύβονταν επί 25 μήνες, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ήταν αυτή που μετά τη σύλληψή τους από την Γκεστάπο, μάζεψε τα σημειωματάρια και τα χαρτιά της νεαρής Άννας και τα κλείδωσε σε ένα συρτάρι για να της τα δώσει μετά τον πόλεμο. Η Γκις μάλιστα δεν διάβασε της Άννας Φρανκ, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτική ζωή ακόμη και των εφήβων είναι ιερή. Όπως είχε πει αργότερα σε συνέντευξη της, ευτυχώς δεν μπήκε στη διαδικασία να διαβάσει το ημερολόγιο, γιατί αν το είχε κάνει θα το είχε κάψει, καθώς ενοχοποιούσε όσους βοήθησαν την οικογένεια.

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί ως δώρο στην Άννα για τα 13α γενέθλιά της, καταγράφει της ζωή στην κρυψώνα της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Το δημοσίευσε το 1947 ο πατέρας της Άννας, Ότο Φρανκ, ο μόνος από τους οκτώ που επέζησαν από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Άννα πέθανε από τύφο σε ηλικία 15 ετών στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, τον Μάρτιο του 1945.

Για το θάρρος που επέδειξε η Μιπ Γκις είχε τιμηθεί από το ισραηλινό Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ, από τη γερμανική κυβέρνηση, από το ολλανδικό κράτος και από διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Η ίδια ωστόσο αρνιόταν τον τίτλο της “ηρωίδας” υποστηρίζοντας ότι έκανε απλά το καθήκον της.

Ads