Η Disney θα πληρώσει το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), τον αμερικανικό οργανισμό για την προστασία των καταναλωτών και της ιδιωτικής τους ζωής, λόγω συλλογής προσωπικών δεδομένων από ανήλικους.

Ads

Η Playdom, μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, που δραστηριοποιείται κυρίως σε online παιχνίδια σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αγοράστηκε από την Disney, τον Αύγουστο του 2010. Ο λόγος που η Disney καλείται να πληρώσει από την FTC είναι, ότι μεταξύ του 2006 και του 2010, η Playdom, που έχει κυκλοφορήσει περίπου είκοσι παιχνίδια, είχε συλλέξει προσωπικές πληροφορίες παιδιών που χρησιμοποιούσαν το παιχνίδί «Pony Stars», ένα παιχνίδι που σταμάτησε τελικά το Δεκέμβριο του 2010, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις πάνω από 800.000 παιδιών, όπως και άλλες πληροφορίες που πιθανόν παρέχονταν από τα ίδια τα παιδιά (όνομα, πόλη, κλπ),είχαν καταγραφεί από την επιχείρηση χωρίς να έχει ζητηθεί η συγκατάθεση των γονιών τους. Όμως, η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι τα δεδομένα που αφορούν παιδιά δεν μπορούν να συλλέγονται και να αποθηκεύονται, παρά μόνο με έγκριση των νόμιμων κηδεμόνων τους. Επίσης, προβλέπει ότι η πολιτική των site πάνω σε στοιχεία ιδιωτικής ζωής πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια. Η FTC εγκάλεσε την Playdom για την αποτυχία της να τηρήσει αυτές τις δύο υποχρεώσεις.

«Θα πρέπει να είναι σαφές αυτό: ότι αφου είστε μέσα σε έναν εικονικό κόσμο, σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα που την επισκέπτονται παιδιά, οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση και πρέπει να τους ζητείται η συναίνεσή τους για τη χρήση δεδομένων τους», εξηγεί μια αναφορά της FTC. «Αυτός είναι ο νόμος, αυτό είναι το σωστό, και, όπως αποδεικνύεται από τη συμφωνία αυτή, το να παραβιάζονται αυτές οι αρχές έχει ένα κόστος». Το ποσό της συμφωνίας είναι το υψηλότερο μέχρι τώρα στις υποθέσεις που αφορούν δεδομένα παιδιών.

Ads

Προς υπεράσπισή της, η Disney δήλωσε ότι η υπόθεση είναι πολύ παλιά. «Αυτή η έρευνα από την FTC που αφορά τις πρακτικές της Acclaim Games, εταιρεία δηλαδή που αγοράστηκε από την Playdom πριν της εξαγορά της τελευταίας από την Disney», εξήγησε η εταιρεία, αναφέροντας επίσης πως είναι «πεπεισμένη ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί φιλικά».

Η έρευνα της FTC είχε ξεκινήσει το 2009.