Σε δηλώσεις για την κατωτερότητα των γυναικών συγγραφέων προέβη ο βραβευμένος με Νόμπελ και Βοοker συγγραφέας V. S. Naipaul, προκαλώντας τη μήνη φεμινιστικών οργανώσεων.

Ads

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Naipaul δήλωσε πως «η ευαισθησία τους» και «ο τρόπος που βλέπουν τον κόσμο» καθιστά τις γυναίκες κατώτερες συγγραφείς. Σε ερώτηση για το αν θεωρεί κάποια γυναίκα συγγραφέα ισάξιά του απάντησε: «Δεν νομίζω». Για την Τζέιν Όστιν, ανέφερε ότι: «δεν θα μπορούσα να έχω τις συναισθηματικές της φιλοδοξίες και τη συναισθηματική της αντίληψη για τον κόσμο». Σχολίασε ότι μπορεί να ξεχωρίσει αν ένα γραπτό το έχει συντάξει γυναίκα ή άντρας. Επιπλέον, ότι «η γυναίκα αναπόφευκτα δεν είναι ο απόλυτος αρχηγός του σπιτιού –και αυτό φαίνεται στον τρόπο γραφής της».

Οι δηλώσεις του στράφηκαν και εναντίον της εκδότριας του, για όλες τις «φεμινιστικές της μπούρδες». Εκείνη απάντησε ότι ο Naipul «είναι γελοίος» και ότι «έχει χάσει το μυαλό του». Τα σχόλιά του προκάλεσαν πολλές έντονες αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκαν στενόμυαλα και βλακώδη.

Ο V.S. Naipaul κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας το 2001. Το 2008 οι Times του Λονδίνου τον κατέταξαν στην 7η θέση, στον κατάλογο με τους 50 μεγαλύτερους μεταπολεμικούς Βρετανούς συγγραφείς. Στην κατάταξη τον ξεπέρασε η Doris Lessing, η οποία κατέκτησε την 5η θέση.

Ads