Ads

Εκατόν είκοσι οχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν πρόσφατα από τη γέννηση του πρώτου κινηματογραφικού Δράκουλα, του Μπέλα Φέρεντς Μπλάσκο, ο οποίος έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Μπέλα Λουγκόζι.

Ο Μπέλα Λουγκόζι γεννήθηκε στο Λούγκος των Καρπαθίων και ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας σαιξπηρικούς ρόλους στο θέατρο, στον τόπο καταγωγής του, την Ουγγαρία. Παράλληλα είναι ένας από τους πρώτους ηθοποιούς που συμμετέχει σε βωβά φιλμ. Κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου υπηρετεί ως λοχαγός στον αυστοουγγρικό στρατό. Μετά το τέλος της Ουγγρικής Επανάστασης εγκαταλείπει την Ουγγαρία και μετά από ένα σύντομο διάστημα στη Γερμανία φτάνει το 1920, ως οικονομικός μετανάστης, στις Η.Π.Α.

Εφτά χρόνια μετά την εγκατάστασή του εκεί, ο Μπέλα Λουγκόζι ενσαρκώνει στο Μπρόντγουει της Νέας Υόρκης το ρόλο του Δράκουλα, του κεντρικού χαρακτήρα ενός μυθιστορήματος του Μπράμ Στόκερ. Το κοινό δείχνει τεράστια ανταπόκριση στη θεατρική παράσταση, παρόλο που οι κριτικοί δεν φαίνεται να το επιδοκιμάζουν. Η μεγάλη θεατρική επιτυχία συμπληρώνεται από την κινηματογραφική απόδοση του μυθιστορήματος το 1931, σε σκηνοθεσία Τόντ Μπράουνινγκ με τίτλο “Dracula” όπου το πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο Λουγκόζι. Παράλληλα με την ομιλούσα ταινία, γυρίζεται στα στούντιο της Γιουνιβέρσαλ και η βωβή εκδοχή της ταινίας για τις αίθουσες που δεν έχουν αποκτήσει ακόμη ηχητικό εξοπλισμό. Η αποδοχή του κοινού είναι ανέλπιστη. Φοιτητές του πανεπιστημίου Γέιλ εμφανίζονται κρατώντας νυχτερίδες ενώ γίνονται μεταμεσονύχτιες προβολές.

Ο Δράκουλας αποτέλεσε αγαπημένο θέμα της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Από το 1931 και μετά γυρίζονται πάνω από 160 ταινίες ενώ πολλοί είναι οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν το ομώνυμο ρόλο όπως ο Κλάους Κίνσκι, ο Γκάρι Όλντμαν και ο Κρίστοφερ Λι, ο οποίος μέσα σε 20 χρόνια, από το 1958 έως το 1978, παίζει σε 11 ταινίες. Η πιο πρόσφατη -κωμική εκδοχή του Δράκουλα- είναι η ταινία του Μέλ Μπρούκς “Δράκουλας, νεκρός και μ’ αρέσει” με πρωταγωνιστή τον Λέσλι Νίλσεν. Η πρώτη ταινία με το Λουγκόζι, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη στα μάτια του κοινού.

Ο ίδιος ο Λουγκόζι φαίνεται ότι ταυτίστηκε με τον ήρωα του Μπράμ Στόκερ καθώς συμμετείχε σε αρκετές ταινίες τρόμου και μυστηρίου όπως το White Zombie (1932), Island of Lost Souls (1932), The Black Cat (1934), Mark of the Vampire (1935), The Raven (1935), Son of Frankenstein (1939), Frankenstein Meets the Wolf Man (1943), The Body Snatcher (1945). Πεθαίνει στις 16 Αυγούστου 1956 από καρδιακό επεισόδιο στο σπίτι του στο Λος Άντζελες και κηδεύεται με τη μπέρτα του “Δράκουλα”, του ρόλου που τον καθιέρωσε.