Επτά μέτρα για την αποκατάσταση του φοινικόδασους Πρεβέλης στην Κρήτη, το οποίο κάηκε στις 22 Αυγούστου ολοσχερώς, συνιστά το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), τονίζοντας ότι απαιτείται η άμεση εφαρμογή τους προκειμένου να αποφευχθεί η διάβρωση των εδαφών και σβήσει έτσι η ελπίδα για τη φυσική αναγέννηση του δεύτερου μεγαλύτερου φοινικόδασους της Ευρώπης.

Ads

Μετά την αυτοψία την οποία διενήργησε επιτόπου η οργάνωση, διαπίστωσε ότι εκατοντάδες επισκέπτες που επισκέπτονται τα 40 τετραγωνικά στρέμματα του κατεστραμμένου πλέον φοινικόδασους, συμπιέζουν το έδαφος περιφερόμενοι στα καμένα, θαλάσσια ποδήλατα να καταστρέφουν την υδρόβια επιπλέουσα βλάστηση ενώ σωροί από καμένα και άκαυτα σκουπίδια υποβαθμίζουν το οικοσύστημα που έχει πληγεί.

«Σωροί από σκουπίδια, σβησμένες πυροστιές ελεύθερων κατασκηνωτών, αναδασώσεις με πυρόφιλα είδη και παντελής απουσία διαχείρισης και προστασίας αποτελούσαν το κοκτέιλ των προβλημάτων που οδήγησε το δάσος στην υποβάθμιση», επισημαίνει το WWF. Σημειώνεται επίσης πως το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών στο Πρινοδάσος Ρούβα και το Φοινικόδασος της Πρέβελης», το οποίο κόστισε σχεδόν 1.2 δισ. ευρώ, ουδέποτε λειτούργησε.

Το WWF, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή της περιοχής, θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

Ads
  • Απαγόρευση εισόδου στο φοινικόδασος και απαγόρευση κάθε μη εξουσιοδοτημένης δραστηριότητας για τουλάχιστον 2 αυξητικές περιόδους του φοίνικα. Επανεξέταση της απόφασης από το φθινόπωρο του 2012.
  • Οριοθέτηση της παραλίας στα νότια του φοινικοδάσους με συρματόπλεγμα και ενημερωτικές πινακίδες.
  • Αμεση απαγόρευση της βόσκησης και κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας από τη νότια οριοθέτηση μέχρι και 700 μέτρα βόρεια μέσα στο φαράγγι. Ποινές για τους παραβάτες.
  • Κοπή και απομάκρυνση όλων των δέντρων της περιοχής δυτικά του φαραγγιού και απομάκρυνση όλων των ξενικών ειδών φυτών (ευκάλυπτοι και αθάνατοι).
  • Απομάκρυνση των μικροπωλητών και των θαλάσσιων ποδηλάτων.
  • Απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών.
  • Απομάκρυνση των μη λειτουργούντων εγκαταστάσεων του “Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών σε Δασώδεις Εκτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης”, καθώς ρυπαίνουν την περιοχή.

Φωτογραφία: Έθνος