Ούτε δύο χρόνια δεν έχουν περάσει από τα εγκαίνια του Εθνικού Πάρκου του Αξιού και οι υποδομές του, είτε έχουν κλαπεί, είτε έχουν καταστραφεί -απουσία κατάλληλης συντήρησης-, είτε έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Εκτός των άλλων, το παράνομο κυνήγι “ανθεί” στην περιοχή, αλλά και η αδιαφορία είναι τόσο εμφανής ώστε, το περιβαλλοντικό πάρκο Γαλλικού στην περιοχή του Καλοχωρίου, έχει μεταμορφωθεί σε μπαζότοπο. Η μοναδικού φυσικού κάλλους προστατευόμενη περιοχή είναι πλέον αφιλόξενη για επισκέψεις, πόσο μάλλον σε οικογένειες και σχολεία. Συγχρόνως, η περιοχή δεν φυλάσσεται και κατάλληλα. «Κάνω έκκληση σε όλους, και κυρίως τους τοπικούς φορείς, να θέσουν υπό την προστασία τους το περιβαλλοντικό πάρκο. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο», δηλώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Ads

«Μια φωτιά αν ξεφύγει, από αυτές που βάζουν κάθε βράδυ εδώ, όλος ο τόπος θα αφανιστεί. Κι είναι τόσο όμορφος… Κι όμως, κανένας πια δεν έρχεται για αναψυχή ή για βόλτα», λένε οι υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία, Γαλλικού.
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Γαλλικό ποταμό, στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του www.aggelioforos.gr, είναι το τελευταίο θύμα βανδάλων. Με την είσοδό του κανείς στο Εθνικό Πάρκο από το Καλοχώρι βρίσκεται μπροστά σε αποκαΐδια, φορτία μπάζων, κατεστραμμένες γέφυρες, λάστιχα και καλώδια καμένα, φορτία από άχρηστες σόλες παπουτσιών, διαλυμένες επιπλώσεις, υλικά οικοδομών και κατεδαφίσεων, παρμπρίζ αυτοκινήτων, και παντός είδους σκουπίδια.

Τα παντός είδους μπάζα συνυπάρχουν μαζί με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τα βουβάλια βόσκουν δίπλα στα σκουπίδια, οι τσικνιάδες στέκουν στα στρώματα των μπάζων και τα μπλε καβούρια κολυμπούν ανάμεσα στα λάστιχα.

Μόλις 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Πάρκο το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί την βασική εξοχή των Θεσσαλονικέων, σήμερα αποτελεί ουσιαστικά απαγορευμένη ζώνη.
Ακόμη και οι λιγοστές υποδομές που είχαν υλοποιηθεί μόλις πριν από δυο χρόνια, με τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι σήμερα κατεστραμμένες.
Το μεγαλύτερο μέρος των 670.000 ευρώ από το Interreg πάνε χαμένα: Ούτε συντήρηση αλλά ούτε και φύλαξη.
Οι περίπου 50 κάδοι για τα απορρίμματα έχουν κλαπεί. Το μικρό παρατηρητήριο ξηλώθηκε σχεδόν αμέσως και σήμερα στέκει μόνο το… κουφάρι του, ενώ ήδη έχει διαλυθεί και το μεγάλο παρατηρητήριο, εφόσον κλέβουν επίσης τα ξύλα του.

Ads

Ακόμη, από τις 230 ενημερωτικές πινακίδες σήμερα δεν έχει απομείνει ούτε μία, γι αυτό και στα μονοπάτια ο προσανατολισμός είναι αδύνατος.
Τη νύχτα, επίσης, περπατώντας με τους ανθρώπους του Φορέα Διαχείρισης μπορεί κάποιος να ακούσει σποραδικούς πυροβολισμούς από παράνομους (στην πλειοψηφία τους) κυνηγούς. Μόλις πλησιάσει ο επισκέπτης τον Γαλλικό ποταμό, θα μπορέσει να δεί by pass αγωγούς κτηνοτροφικών μονάδων και εργοστασίων, που ρίχνουν λύματα.

Εκεί όπου έγινε εθελοντικός καθαρισμός η κατάσταση παραμένει ικανοποιητική, αλλά οι παλιές καλές εποχές των ξεναγήσεων και των εκατοντάδων μαθητών που είχαν τη μοναδική ευκαιρία για περιβαλλοντική εκπαίδευση στο μοναδικό περιβάλλον του δέλτα φαίνεται ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Δείτε επίσης: