Στην υλοποίηση της απόφασης για το κόψιμο 70 δέντρων κατά μήκος της οδού Φανερωμένης προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου, ο δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου, με σκοπό την δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Η απόφαση είχε υπερψηφιστεί τον Απρίλιο στο Δημοτικό Συμβούλιο, με 11 ψήφους υπέρ και 8 κατά, προκαλώντας την αντίδραση πολιτών και αντιπολίτευσης.

Με δηλώσεις του στο tvxs.gr, ο δήμαρχος Χολαργού υποστήριξε ότι τα 70 δέντρα κόπηκαν υποχρεωτικά, γιατί εμπόδιζαν τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία. Η κοπή των δέντρων, σύμφωνα με το δήμαρχο, έγινε στη βάση μελέτης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Πράσινη ζωή στην Πόλη», σε μια συνεργασία της ΕΕ με την περιφέρεια Αττικής. Ο κος Νικολάου δεσμεύτηκε ότι στη θέση των κομμένων δέντρων θα φυτευθούν 190 νέα δέντρα, σε πιο λειτουργικά σημεία, ενώ παράλληλα ο δρόμος θα διακοσμηθεί με 2.500 δενδρύλλια που θα τοποθετηθούν σε παρτέρια, αυξάνοντας το πράσινο στο Χολαργό κατά 400%. Επίσης, όπως δήλωσε, η ανάπλαση των πεζοδρομίων συμπεριλαμβάνει τη κατασκευή ραμπών για τα άτομα με αναπηρία και ειδικών εσοχών για τους κάδους απορριμμάτων ώστε να περιβάλλονται από δέντρα και να συμβάλλουν στον καλλωπισμό της οδού.

Ads

Την έντονη αντίθεσή του στις κινήσεις αυτές εκφράζει, ωστόσο, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χάρης Κογιουμτζόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτζόπουλο, το κόψιμο των δέντρων προκαλεί τόσο περιβαλλοντικό όσο και αισθητικό πρόβλημα. «Τα δέντρα που κόπηκαν ήταν 80 ετών και ύψους 15 μέτρων σ’ έναν δρόμο που είναι από τους σημαντικότερους της Αττικής και έχει πεζοδρόμια πλάτους 4.5 μέτρων εκατέρωθεν». Ο κος Κογιουμτζόπουλος καταγγέλλει στο tvxs.gr ότι τα δέντρα κόπηκαν για την υλοποίηση θέσεων στάθμευσης, πράγμα που αναφέρεται ρητά μέσα στη μελέτη, αφού το εύρος των πεζοδρομίων δεν δικαιολογεί τη δυσκολία στη διέλευση των πεζών. Η δημιουργία θέσεων στάθμευσης σημαίνει την κατάργηση μεγάλου μέρους του πεζοδρομίου (θα μειωθεί στο 1,40 μ.), μετατρέποντας έτσι το χρηματοδοτούμενο έργο από «πρόγραμμα αναβάθμισης της ζωής των ανθρώπων σε πρόγραμμα ανάπτυξης του ΙΧ και μείωσης των πεζοδρομίων».

«Τα 190 δέντρα που ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι θα αντικαταστήσουν τα κομμένα είναι μια ευχή», σημειώνει ο κ. Κογιουμτζόπουλος, προσθέτοντας ότι: «κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται στη μελέτη, δεν έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο αλλά ούτε υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι για τη νέα δενδροφύτευση παρά μόνο για το κατασκευαστικό κομμάτι […] Ακόμα και αν τα νέα δέντρα αυτά φυτευθούν, δεν θα είναι συγκρίσιμα με αυτά που θυσιάστηκαν, αφού θα είναι ύψους 1,5 μ. και θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να μεγαλώσουν».

Αναφορικά με τη στάση των κατοίκων της περιοχής, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης παρουσιάζεται απογοητευμένος καθώς οι δημότες του Χολαργού εμφανίζονται παθητικοί και αποθαρρυμένοι. Η μόνη δραστηριοποίηση καταγράφεται από 9 κατοίκους που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση αναίρεσης του έργου ενώ έχουν γίνει και ασφαλιστικά μέτρα. Ωστόσο, ο κος Κουγιουμτζόπουλος δηλώνει ότι θα προχωρήσει στη σύνταξη επιστολής προς τη διαχειριστική αρχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας όμως τον κίνδυνο που ενέχει κάτι τέτοιο: Καθώς τέτοιες διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ο δήμος μπορεί να απενταχθεί από το πρόγραμμα και «οι διακόσιες οικογένειες της οδού Φανερωμένης να μείνουν μέσα στα χώματα».

Ads

της Ξένιας Σακελλάρη