Επιλέγουν το ταίρι τους, καλούν σε βοήθεια ή ακόμα προσποιούνται κάποια ασθένεια. Τα παρακάτω φυτά συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι…

Ads

Επιλέγουν το ταίρι τους

Πολλά φυτά αποφεύγουν τη γύρη από άλλα είδη, δημιουργώντας ιδιαίτερες σχέσεις με κάποιους επικονιαστές, όπως είναι τα μυρμήγκια, τα πουλιά και έντομα. Όμως, τα φυτά καπνού (της οικογένειας Solanaceae) είναι ακόμα πιο εκλεκτικά. Όπως αναφέρει το New Scientist, έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν την γύρη των στενών συγγενών τους, που θα παρήγαγε πιο αδύναμα εγγενή φυτά.

Δόλωμα

Για να βελτιώσει τις πιθανότητες επικονίασης, η ορχιδέα η εντομοφόρος (Ophrys insectifera) ξεγελά την αρσενική μύγα ώστε να ζευγαρώσει μαζί της. Η συγκεκριμένη ορχιδέα μοιάζει με έντομο, ενώ επίσης απελευθερώνει μια μυρωδιά που μιμείται τις σεξουαλικές φερομόνες των θηλυκών μυγών. Έτσι, όταν η αρσενική μύγα προσπαθήσει να ζευγαρώσει με το λουλούδι, επικονιάζει την ορχιδέα.

Ψεύτικος πόλεμος

Το λουλούδι του πάθους Passiflora χρησιμοποιεί δόλο για να αποτρέψει τις πεταλούδες Heliconius να αφήσουν τα αυγά τους στα φύλλα του, καθώς τα αυγά εκκολάπτονται σε κάμπιες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή ακόμα και να σκοτώσουν το φυτό. Ο μηχανισμός άμυνας του περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών όγκων, που μοιάζουν με αυγά πεταλούδας. Αυτό έχει αποτέλεσμα, επειδή οι πεταλούδες, για να δώσουν στους απογόνους τους τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες επιβίωσης, έχουν την τάση να αποφεύγουν να αφήσουν τα αυγά τους σε ένα φύλλο που έχει ήδη αυγά πάνω του.

Ads

Ψεύτικη ασθένεια

Το φυτό Caladium steudneriifolium προσελκύει τις προνύμφες σκόρου. Όταν οι κάμπιες εκκολαφθούν, τρώνε τα φύλλα του φυτού. Για να προστατευθεί, το φυτά προσποιείται ασθένεια, δηλαδή εμφανίζει λευκά σημάδια στα φύλλα του, που μοιάζουν σαν τη ζημιά που προκαλούν οι προνύμφες. Έτσι, οι σκόροι προτιμώντας να εκμεταλλευθούν ένα υγιές φυτά, αφήνουν τα αυγά τους αλλού.

Μη μου άπτου

Η μιμόζα «μη μου άπτου» (Mimosa pudica) κλείνει απότομα τα φύλλα της με το παραμικρό άγγιγμα. Πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας ενώ το φυτό επιστρέφει σταδιακά στη φυσιολογική του κατάσταση μετά από περίπου μισή ώρα.

Κραυγή για βοήθεια

Το φυτό Phaseolus lunatus όταν δέχεται επίθεση καλεί τους σωματοφύλακές τους. Για παράδειγμα, όταν δέχεται επίθεση από φυτοφάγα ακάρεα της οικογένειας Tetranychidae, το φυτό παράγει ένα μίγμα χημικών ουσιών που θα προσελκύσουν άλλα ακάρεα που τρέφονται με τα ανεπιθύμητα Tetranychidae.

Προστατεύοντας τους γείτονες

Όταν τα φύλλα του Artemisia tridentata καταστρέφονται από έντομα, απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα κινδύνου που προειδοποιεί τους γείτονές του. Έπειτα, τα κοντινά φυτά καπνού βλέποντας την προειδοποίηση, παράγουν τα δικά τους χημικά για να αποτρέψουν τις επιθέσεις από τα έντομα.