Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τοπαλίδου

Ads

Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου. Ο καιρός είναι συννεφιασμένος και αναποφάσιστος, αν τελικά θα βρέξει ή όχι. Τα αυτοκίνητα στους δρόμους ελάχιστα. Η αγορά κλειστή. «Ένα συνηθισμένο, κυριακάτικο, πρωινό», θα έλεγε κάποιος.

«Καλά. Και όλοι αυτοί οι περαστικοί με τις τεράστιες, παραγεμισμένες σακούλες, πού πάνε;». «Στο πρώτο swishing party στη Θεσσαλονίκη», είναι η απάντηση. Στο πρώτο πάρτι ανταλλαγής ρούχων και αντικειμένων, κατά το ελληνικότερον. Η πρωτοβουλία ανήκει σε μια ομάδα νεαρών κοριτσιών, restyle team, που βρέθηκαν από νωρίς στην αίθουσα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. για να οργανώσουν την εκδήλωση.

Let’s swap- not shop

Όπως πληροφορείται κανείς και μέσα από το blog του «restyle team» η φιλοσοφία του swishing είναι η ανταλλαγή. Οι επισκέπτες φέρνουν ρούχα και αντικείμενα που δε χρειάζονται πια, αλλά είναι σε καλή κατάσταση, και τα ανταλλάσσει με άλλα. Έτσι, από τη μια ανανεώνουν την γκαρνταρόμπα τους, χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε ευρώ. Από την άλλη, αδειάζουν το χώρο τους από ρούχα που δεν χρειάζονται, αλλά που μπορεί να τα θέλει κάποιος άλλος. Θα έλεγε κάποιος ότι στην ουσία πρόκειται για μια μορφή ανακύκλωσης και μια διαδικασία με οικολογική συνείδηση.

Ads

Οι κανόνες

Φυσικά υπάρχουν κάποιοι κανόνες για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του swishing και για αυξηθούν οι πιθανότητες να βρει κανείς αντικείμενα που θα τον ενδιαφέρουν. Ο καθένας φέρνει τουλάχιστον ένα ρούχο ή αντικείμενο και μάλιστα σε καλή κατάσταση, αλλιώς δε θα γίνει δεκτό, και μπορεί να φύγει με όσα αντικείμενα έχει έρθει και ένα επιπλέον. Για λόγους υγιεινής δε γίνονται δεκτά αντικείμενα όπως εσώρουχα ή σκουλαρίκια. Όσα ρούχα απομείνουν από την ανταλλαγή, θα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό.

«Μάθαμε από στόμα σε στόμα για την εκδήλωση και ήρθαμε, πιο πολύ σαν παιχνίδι για την κόρη μου. Είναι ευκαιρία κιόλας, από εκεί που θα πετούσαμε τα πράγματα, να τα εκμεταλλευτεί κάποιος άλλος», δήλωσε στο tvxs ένας από τους επισκέπτες. Αν και η διοργάνωση έγινε εξολοκλήρου από νέα άτομα, στην αίθουσα του πάρτι μπορούσε να διακρίνει κανείς από λιλιπούτειους επισκέπτες μέχρι και ηλικιωμένες κυρίες. «Θέλουμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, έχω πάει σε παζάρια που αγοράζαμε ρούχα με συμβολικές τιμές, αλλά πρώτη φορά είδα να γίνεται ανταλλαγή», ήταν το σχόλιο ενός εκ των συμμετεχόντων.

Πενία τέχνας κατεργάζεται

Η γενιά των 700 ευρώ απέδειξε ότι μπορεί να είναι δημιουργική και η πόλη είναι ανοικτή σε ανταλλαγή όχι μόνο ρούχων, αλλά και ιδεών.

Οι φοιτήτριες Ιωάννα Μαναβοπούλου, Μίνα Κουτσού, Μυρτώ Τζούμα και Μαρία Μυλωνά, που απαρτίζουν την ομάδα του restyle team, δεν ανήκουν σε κάποιο φορέα. Πρόκειται για μια δική τους, μη κερδοσκοπική, πρωτοβουλία. « Έξω το swishing είναι διαδεδομένο, μη σου πω και αυτονόητο. Γιατί να μη μάθει και ο κόσμος εδώ τι είναι;» επισημαίνει η Ιωάννα Μαναβοπούλου, ενώ δηλώνει έκπληκτη για τη δημοσιότητα και τα θετικά σχόλια που συγκέντρωσε η πρωτοβουλία τους.

«Η εποχή της δικής σας γενιάς θα είναι δύσκολη, πιο δύσκολη από τη δική μας. Θα πρέπει να βρίσκετε νέους τρόπους, όπως αυτός, για να τα βγάζετε πέρα», ήταν το γενικό σχόλιο των επισκεπτών.