Νέο σχέδιο για την αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνεια επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με έγγραφο της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Βαϊτση Αποστολάτου, για τους λόγους που οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακυρώσει τη χρηματοδότηση για την προστασία της Λίμνης Κορώνεια.

Ads

Μολονότι, κατ΄εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, υπήρχε πρόγραμμα δράσεων για τη στήριξη του οικοσυστήματος της λίμνης, την υδρολογική αποκατάστασή της και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, η Ε.Ε. διαπίστωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική υπήρξε, ενημερώνει η υπουργός με το έγγραφό της, δεδομένου ότι πολλά από τα μέτρα δεν έχουν εφαρμοστεί και ταυτόχρονα δεν έχουν τηρηθεί πολλοί από τους όρους που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με την κ. Μπριρμπίλη, η Νομαρχία έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση των τεχνικών παρεμβάσεων, με συνέπεια στο τέλος του 2010, να έχει υλοποιηθεί μόνο το 28% των έργων. Αλλά και στον τομέα των ειδικών όρων η πρόοδος την τελευταία πενταετία είναι πολύ περιορισμένη, χωρίς τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για την ικανοποίησή τους. Εξακολουθούν, επίσης, να υπάρχουν, προσθέτει η υπουργός, σοβαρές αντιφάσεις μεταξύ του στόχου αποκατάστασης της λίμνης και της εφαρμοζόμενης αναπτυξιακής και αγροτικής πολιτικής στην περιοχή, με συνέπεια το υδατικό ισοζύγιο στη λίμνη να παραμένει αρνητικό και να καθιστά τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις, ακόμη και όταν ολοκληρωθούν, ανεπαρκείς.