Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την εγκατάσταση ιδιωτικής εταιρείας αποθήκευσης χημικών στο Σουσάκι των Αγίων Θεοδώρων, με τους κατοίκους να ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναθεωρήσει την απόφασή του για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων στην εταιρεία και από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη να πάρει πίσω την άδεια που υπέγραψε για την εγκατάσταση.

Ads

Για το θέμα αυτό ο Δήμος Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων έστειλε επιστολή στον κ. Τατούλη, στον οποίο αναφέρεται με βαρείς χαρακτηρισμούς και εκφράζει την αντίθεσή του στη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης. «Η συγκεκριμένη απόφασή σας, μαζί με άλλη ανάλογη, που αφορά άλλη επικίνδυνη βιοτεχνία στον ίδιο χώρο του Σουσακίου, μας προβληματίζει και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν περιφερειάρχη επικίνδυνο! Επίσης ανακαλύπτουμε στο σύντομο χρόνο της θητείας σας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το “μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας”, που ήρθε για να κάνει τη “βρόμικη δουλειά” στην περιφέρεια».

Εν τω μεταξύ ένταση επικράτησε, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» στο δημαρχείο και στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε προς την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων, το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ.

«Οι Αγιοι Θεόδωροι είναι ήδη περιβαλλοντικά κορεσμένη ζώνη εξαιτίας της λειτουργίας των διυλιστηρίων από την εποχή της χούντας. Σήμερα, εκτός των διυλιστηρίων της Motor-Oil, λειτουργούν μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΜΕΤΚΑ), με τη συνεργασία των διυλιστηρίων Κορίνθου και του Ομίλου Μυτιληναίου, και η BIODIZEL (παράγει καύσιμα από σόγια, την έχει συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια και μάλιστα επειδή ρύπαινε την περιοχή έφαγε 150.000 ευρώ πρόστιμο από τον επιθεωρητή Περιβάλλοντος Πέτρο Μέρκο, ενώ ακόμη δεν έχει εκδικαστεί το ποινικό μέρος). Τώρα με τη νέα εγκατάσταση της Sussaki Logistics Α.Ε. είναι σαν να βάζουμε στον τόπο μας έναν πυροκροτητή» τόνισε ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων κ. Δέδες.

Ads

«Τα χημικά προϊόντα -όπως καταγγέλθηκε και από τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή στην Ευρωβουλή- θα μεταφέρονται στους αποθηκευτικούς χώρους και με δεξαμενόπλοια, χρησιμοποιώντας το ουσιαστικά ανύπαρκτο λιμάνι της SULPHUR (χημικά λιπάσματα) στο Σουσσάκι, το οποίο αποτελείται από δύο πλωτές μαούνες και δεν έχει άδεια για τον ελλιμενισμό τέτοιου είδους πλοίων, όπως βεβαιώνει το τοπικό Λιμεναρχείο. Βέβαια κανείς δεν θέλει να διανοηθεί την τεράστια καταστροφή που θα γίνει στη θάλασσα των Αγ. Θεοδώρων αν τυχόν υπάρξει διαρροή χιλιάδων τόνων τοξικών χημικών. Σε περίπτωση ατυχήματος είναι αδύνατον σε αυτό το “λιμάνι” να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται για τη φορτοεκφόρτωση τόσο επικίνδυνων ουσιών». «Κάθε φορά που τα πλοία ξεφορτώνουν χύμα θειάφι, την επόμενη μέρα η θάλασσα ξεβράζει αχινούς» δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία», ο Γιάννης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών.

Για όλα αυτά οι κάτοικοι καταγγέλλουν την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, διότι στις 18 Οκτωβρίου 2010 το υπουργείο ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία αποθηκών χημικών της εταιρείας Sussaki Logistics Α.Ε., παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγ. Θεοδώρων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Κορινθίας.

«Το μόνο σίγουρο που έχω να πω είναι ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι γεγονός ότι ο κ. Τατούλης ενέκρινε την άδεια της εγκατάστασης αποθήκευσης χημικών πετώντας το μπαλάκι σε μας. Εμείς έχουμε μια μελέτη καθ’ όλα σύννομη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα την ελέγξουμε. Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις που είναι αντιφατικές. Ολες αυτές θα εξεταστούν λεπτομερώς. Δεν ξεχνάμε ότι η αποθήκευση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών υπόκειται στην εφαρμογή της οδηγίας SEVESO ΙΙ. Θα γίνουν αυτοψίες, θα εξεταστούν οι ενστάσεις και μέσα σε μια-δυο εβδομάδες θα απαντήσουμε» δήλωσε από την πλευρά της η ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, στην «Ελευθεροτυπία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγ. Θεοδώρων έχει υποβάλει ειδική διοικητική προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ενώ έχει υποβάλει προσφυγή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αποφάσεως της τέως υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.