Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης σε συνεργασία με εταιρείες πυρηνικής ενέργειας διοργάνωναν εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο από την πυρηνική έκρηξη στη Φουκουσίμα, με στόχο η βρετανική κοινή γνώμη να μην στραφεί κατά της πυρηνικής ενέργειας, αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ads

H προσπάθεια αυτή ξεκίνησε μόλις δύο ημέρες μετά το ατύχημα, αποκαλύπτουν emails μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης στους τομείς ενέργειας και επιχειρηματικότητας και στελεχών εταιρειών πυρηνικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, τα κυβερνητικά στελέχη προσέγγισαν τις εταιρείες EDF Energy, Areva και Westinghouse, με στόχο τη χάραξη κοινής πολιτικής για να μην επηρεαστούν από το ατύχημα τα σχέδια για κατασκευή πυρηνικών σταθμών νέας γενιάς στη χώρα.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαιώσε σχέδια για κατασκευή οκτώ νέων πυρηνικών σταθμών σε Αγγλία και Ουαλία
.

Τα κυβερνητικά στελέχη, λοιπόν, διαβεβαίωσαν τις εταιρείες ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται στη διεθνή ειδησεογραφία και ζήτησαν από τα στελέχη τους να στείλουν προτάσεις για να συμπεριληφθούν στην ενημέρωση των υπουργών και στις σχετικές κρατικές ανακοινώσεις. «Πρέπει να συντονίστούμε για να περάσουμε το μήνυμα μας στα μέσα ενημέρωσης και το κοινό. Πρέπει να καταρρίψουμε κάθε ιστορία που συγκρίνει τη Φουκουσίμα με το Τσέρνομπιλ» αναφέρουν τα emails.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε όσους είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Πρέπει να δείξουμε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής» αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος σε email που απέστειλε σε εταρεία. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρέπει η κοινή γνώμη να στραφεί κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Ads

H ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, μάλιστα, στις 5 Απριλίου είχε εγκριθεί πρώτα από τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας, ενώ τα email ακολούθησαν, στις 7 του μήνα, συναντήσεις μεταξύ του τμήματος ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας και στελεχών των εταιρειών για να συζητηθεί η χάραξη της κοινής επικοινωνιακής πολιτικής.

Εκπροσώποι της Greenpeace, καθώς και το μέλος του κοινοβουλίου και της επιτροπής περιβάλλοντος Zac Goldsmith καταδίκασαν τη συνεργασία κυβέρνησης-εταιρειών πυρηνικής ενέργειας, ενώ η περιβαλλοντική οργάνωση τόνισε ότι κυβέρνηση και εταιρείες είναι αναξιόπιστες σε ο,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την ανταλλαγή αυτή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τη στενή συνεργασία που αυτά δείχνουν, ενώ εκπρόσωποι των εταιρειών δήλωσαν ότι είναι απολύτως λογική η ανταλλαγή πληροφοριών κυβέρνησης-ιδιωτικού τομέα μπροστά σε ένα τόσο πρωτοφανές γεγονός,. Παράλληλα, στέλεχος της εταιρείας BIS τόνισε ότι το στέλεχος της που έγραψε τα email είναι χαμηλόβαθμο και δεν έχει καμία απολύτως επιρροή στη χάραξη κυβερνητικών πολιτικών.