Τις προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων, υπηρεσιών και φυσικών προσώπων θα ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τα μέτρα προστασίας του συνόλου της περιοχής του Ολύμπου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αμοιρίδη για την προστασία των Πιερικών Δασών από την παράνομη υλοτόμηση.

Ads

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συντάξει και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή. Σημειώνεται ότι ο Όλυμπος εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 αλλά και στο δίκτυο της UNESCO των βιοσφαιρικών αποθεμάτων του πλανήτη. Δυστυχώς όμως, όπως προκύπτει και από έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, είναι δεδομένη η αδυναμία της Δασικής Υπηρεσίας να εποπτεύει την περιοχή, λόγω υποστελέχωσης σε προσωπικό φύλαξης.

Με αφορμή την ερώτηση του κ. Αμοιρίδη διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, σύμφωνα με το οποίο στην περιοχή διαπιστώνεται παράνομη υλοτομία δασών κυρίως γύρω από τα χωριά και συνεπώς για την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών απαιτείται η αύξηση των δασοφυλάκων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμαινε ότι η Διεύθυνση Δασών Πιερίας είναι επιφορτισμένη με την προστασία και τον έλεγχο ενός μεγάλου ορεινού όγκου, αφού στα όρια της περιλαμβάνεται και ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου. Στα 16 Δασονομεία δεν υπάρχει ο απαιτούμενος και αναγκαίος αριθμός δασοφυλάκων την ίδια ώρα που διπλασιάζονται τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας στα Πιέρια όρη και στις παρολύμπιες περιοχές.

Ads