Περισσότερα από 35.000 νέα είδη ανθοφόρων φυτών σε όλο τον κόσμο μπορεί να βρίσκονται ανεξερεύνητα στο… συρτάρι, σύμφωνα με βοτανολόγους οι οποίοι εξέτασαν το χρόνο που απαιτείται για τον προσδιορισμό ειδών που ανακαλύπτονται σε αγρούς. Όπως κατέληξαν, ίσως να χρειαστούν ακόμη και δεκαετίες!

Ads

Όπως διαπιστώθηκε από τους βοτανολόγους, από τα 70.000 είδη ανθοφόρων φυτών που οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται να βρεθούν ακόμη, τα μισά μπορεί να βρίσκονται ήδη σε συλλογές, περιμένοντας να αναγνωριστούν. Σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αγγλίας.

Φυτά έχουν καταγραφεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παραδοσιακά, τα νέα είδη ξηραίνονται όταν τοποθετούνται σε χαρτόνι με ταμπελάκια και φυλάσσονται ως συλλογή ξηρών βοτάνων. Υπάρχουν περίπου 3.000 συλλογές ξηρών βοτάνων σε όλο τον κόσμο, που περιέχουν χιλιάδες δείγματα.

Επί 15 χρόνια ο δρ. Robert Scotland του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησε αυτές τις συλλογές για να ερευνήσει ένα συγκεκριμένο γένος ανθοφόρων φυτών που ονομάζονται Strobilanthes. Ανακάλυψε ότι 60 νέα είδη βρίσκονταν ανεξερεύνητα σε αυτές.

Ads

Μαζί με συναδέλφους του αποφάσισε να υπολογίσει πόσα ανεξερεύνητα είδη ανθοφόρων φυτών μπορεί να βρίσκονται σε αυτές τις συλλογές. Συγκέντρωσαν στοιχεία για πάνω από 3.200 είδη που έχουν αναγνωριστεί από το 1970 και εξέτασαν τη χρονική υστέρηση μεταξύ της συλλογής και της ταυτοποίησης. Υπολόγισαν έτσι ότι μόνο το 16% είχαν ταυτοποιηθεί από τη συλλογή μέσα σε 5 χρόνια ενώ σχεδόν το 1/4 είχε αναγνωριστεί 50 χρόνια μετά τη συλλογή του. Ένα συγκεκριμένο είδος προσδιορίστηκε μετά από διάστημα 210 χρόνων.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πάνω από 35.000 νέα είδη ενδέχεται να προκύψουν από τις συλλογές τα επόμενα 35 χρόνια. Αυτά είναι περίπου τα μισά από τα 70.000 είδη που οι βοτανολόγοι περιμένουν ακόμη να βρουν.

«Έψαχνα για 60 είδη κι αυτό που παρατήρησα ήταν ότι τα περισσότερα από αυτά συγκεντρώθηκαν από τους βοτανολόγους για πρώτη φορά πριν 60 τουλάχιστον χρόνια. Έμεινα έκπληκτος», δήλωσε ο dr Scotland. Ο ίδιος το απέδωσε στην έλλειψη τεχνογνωσίας και πόρων, αλλά υποστήριξε ότι η εξέταση αυτών των συλλογών μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τις μελλοντικές μελέτες στους αγρούς.

Ο dr Carine ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και μέλος της ομάδας δήλωσε: «Η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη εμπειρίας είναι προφανώς ένα σημαντικό ζήτημα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δεν έχουμε αρκετά άτομα για να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες όσο γρήγορα θα θέλαμε. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η μελέτη είναι να αναδεικνύει τη σημασία των συλλογών, όπως για παράδειγμα αυτής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικούς τρόπους ώστε να απελευθερωθούν το συντομότερο οι πληροφορίες που υπάρχουν στις συλλογές αυτές».