«Ασφυκτιά» η Αθήνα τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές σωματιδιακής ρύπανσης σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη. Βαλκάνια, Μαύρη θάλασσα και Βόρεια Ιταλία είναι οι περιοχές από όπου μεταφέρεται με τους ανέμους η ρύπανση. Πιο επικίνδυνοι οι νότιοι, βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι λένε οι επιστήμονες.

Ads

Νέες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την αφρικάνικη σκόνη και την ήδη αυξημένη εσωτερική ρύπανση, η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη και με μεταφερόμενη ρύπανση, που προέρχεται από μεγάλα αστικά συγκροτήματα της περιοχής, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και η βιομηχανική περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Επίσης σε μικρότερο βαθμό από τα αστικά και βιομηχανικά συγκροτήματα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 5 βασικές τροχιές ανέμων. Τους βορειοδυτικούς-δυτικούς οι οποίοι όπως αποδείχτηκε επιβαρύνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα της Αθήνας, τους βορειοανατολικούς και βόρειους ανέμους οι οποίοι μεταφέρουν αξιοσημείωτη σωματιδιακή ρύπανση από την Ασία και την Μαύρη Θάλασσα, την Κωνσταντινούπολη και τα Βαλκάνια και τους νότιους-νοτιοδυτικούς ανέμους που κουβαλούν σκόνη από την Αφρική. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες της Κωνσταντινούπολης με τα 15 εκατομμύρια κατοίκους και οι πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε καλοκαίρι στη βόρεια ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας, επιβαρύνουν σημαντικά με σωματίδια την Αθήνα.

Ο Δρ Ευάγγελος Γερασόπουλος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξηγεί ότι «Ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων και σε συνδυασμό με τη χημική ανάλυση των δειγμάτων κρίνουμε ποιες είναι οι κύριες πηγές από όπου μεταφέρονται σωματίδια στην Αθήνα»

Ads

Επίσης αναφέρει ότι «Η έρευνα συνεχίζεται και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Αθήνα μπορεί κάλλιστα να συναγωνιστεί σε ρύπανση μεγαλουπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, το Λονδίνο και το Λος Άντζελες».

Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε μετρήσεις τριών ετών ενώ η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Atmos-pheric Chemistry and Physics», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CITYZEN-FP7.