Mε το Σήμα Αειφορίας από το Δίκτυο «Δάφνη» πιστοποιήθηκαν χθες Οι Δήμοι Ποσειδωνίας Σύρου, Αμοργού, Ιου, Κέας, Κορθίου Ανδρου, Μήλου, Μούδρου και η Κοινότητα Οίας.

Ads

Στην Ποσειδωνία της Σύρου λειτουργούν μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού, στην Οία της Σαντορίνης γίνεται εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, στην Κέα επιτυχημένα προγράμματα ανακύκλωσης, στη Μήλο επέκταση μονάδας αφαλάτωσης με χρήση αιολικής ενέργειας, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αιολικής ενέργειας στην Ιο, ευρυζωνικές υπηρεσίες στον Δήμο Μούδρου της Λήμνου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κορθί της Ανδρου, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων αγροτικής κληρονομιάς που συνδέονται με το νερό στο νησί στην Αμοργό – αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις αειφόρες παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν χθες, Τετάρτη, στην ημερίδα του Δικτύου Αειφόρων Νησιών του Αιγαίου «Δάφνη».

Το Βραβείο Αειφορίας (που συνοδεύεται από το ποσό των 30.000 ευρώ, προσφορά του κ. Γ. Προκοπίου) απονεμήθηκε στον Δήμο Ποσειδωνίας, ο οποίος αξιολογήθηκε πρώτος από ομάδα του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή Κ. Χατζημπίρο. «Κατ’ αρχάς, ξεκινήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης. Δεύτερον, λειτουργεί ανακύκλωση (με τρεις κάδους: χαρτί, γυαλί, άλλες συσκευασίες), με μεγάλη συμμετοχή. Τρίτον, τοποθετήσαμε τρία συστήματα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού, γιατί η αποκλειστική χρήση εμφιαλωμένου νερού είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον και τις τσέπες των δημοτών. Τέταρτον, εξασφαλίσαμε την πρόσβαση στις παραλίες των ατόμων με αναπηρία. Τέλος, ολοκληρώσαμε το χωροταξικό σχέδιο του δήμου έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την άναρχη δόμηση» δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Μακρυνιώτης.

Την προεδρία του Δικτύου «Δάφνη» για την επόμενη τετραετία ανέλαβε η Κοινότητα Οίας, η οποία επίσης έχει να επιδείξει πλούσιο έργο.

Ads

Στην ημερίδα, οι σύνεδροι, διά του δημάρχου Κορθίου Γιάννη Γληνού, απένειμαν εύφημο μνεία στον Γιώργο Πουσσαίο, πρώην δήμαρχο Ιητών και νυν γενικό γραμματέα Τουρισμού, για το έργο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Πουσσαίος, αναφερόμενος στην αειφορική διάσταση του τομέα, υποστήριξε την ανάγκη για ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στο νησιωτικό χώρο.

Στον τομέα της ενέργειας, με παρέμβασή του ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης έκανε μια επισκόπηση των πολιτικών που αφορούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας στα νησιά, ιδιαίτερα στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του τουριστικού τομέα, τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου.

Στην ενότητα «Υδατικοί Πόροι και Αφαλατώσεις» μίλησαν ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Μήλου Αβέρκιος Γαϊτανής και ο πρόεδρος του ομίλου ΙΤΑ Αντώνης Γερασίμου, που εγκατέστησε την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια στη Μήλο. Ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυνατότητες που δίνει για το Αιγαίο το νέο ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα οι δυνατότητες στην κατεύθυνση της Πράσινης Ανάπτυξης.