Μια νέα περιβαλλοντική απειλή φαίνεται πως ανακάλυψαν Γερμανοί δημοσιογράφοι στο βυθό της Μάγχης, καθώς εντόπισαν μερικές χιλιάδες βαρέλια ραδιενεργών αποβλήτων που είχαν πεταχτεί εκεί πριν από δεκαετίες. Ενώ αρχικά πίστευαν πως το περιεχόμενο θα είχε διαλυθεί, τώρα οι πολιτικοί ζητούν την απομάκρυνση τους. Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Ads

Ο αριθμός των βαρελιών ανέρχεται στις 28.500 και όπως έγινε γνωστό αυτά έπεσαν ρίχτηκαν στη Μάγχη μεταξύ του 1950 και του 1963. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, τα σκουριασμένα βαρέλια θα έπρεπε να έχουν ανοίξει καιρό με αποτέλεσμα το ραδιενεργό περιεχόμενο να έχει χυθεί στον ωκεανό καθιστώντας τη ραδιενέργεια αβλαβή.

Μια νέα γαλλο-γερμανική έρευνα ωστόσο, για τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARTE, συνήγαγε το συμπέρασμα πως το περιεχόμενο αυτό παραμένει άθικτο στο βυθό της θάλασσας. Σε ερευνητική έκθεση που θα προβληθεί στη τηλεόραση στις 23 Απριλίου, το δημόσιο γερμανικό δίκτυο SWR στέλνοντας ένα υποβρύχιο ρομπότ στη περιοχή σε βάθος 124 μέτρων, εντόπισε από τις κάμερες την ύπαρξη δύο βαρελιών πυρηνικών αποβλήτων σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τις γαλλικές ακτές.

Τα βαρέλια αυτά έριξαν τόσο οι Άγγλοι όσο και οι Βέλγοι σε μία περιοχή βόρεια της νήσου Άλντερνι με το όνομα ’’Hurd Deep’’ και όπως υπολογίζεται περιείχαν περί τους 17,224 μετρικούς τόνους χαμηλού επιπέδου ραδιενεργών αποβλήτων. Συνολικά τα βρετανικά και τα βελγικά δοχεία υπολογίζεται ότι περιείχαν 60,4τρις μπεκερέλ (μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας) ενώ ενδεικτικά αναφέρεται πως το κοινοτικό όριο για το πόσιμο νερό είναι στα 10 μπεκερέλ ανά λίτρο.

Ads

Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος του SWR, Τόμας Ρόιτερ στο γερμανικό Spiegel: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά άθικτα βαρέλια εκεί κάτω».

Σε απάντησή τους σχετικά με την ανακάλυψη αυτή, τα μέλη του γερμανικού περιβαλλοντικού Πράσινου Κόμματος ζήτησαν την ανάσυρση των βαρελιών από το βυθό. Παράλληλα, η βουλευτής του κόμματος και εκπρόσωπος για θέματα πυρηνικής πολιτικής Σύλβια- Κότινγκ Ούλ δήλωσε: «Πιστεύω ότι σε τόσο μικρά βάθη αυτά τα βαρέλια ενέχουν σοβαρό κίνδυνο και δεν είναι χωρίς λόγο που έχουν απαγορευτεί οι ρίψεις αποβλήτων στη θάλασσα εδώ και 20 χρόνια».

Υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκε και ο Χάρτμουτ Νίες, Γερμανός, ωκεανολόγος, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.