Τα γερμανικά δικαστήρια αντιμετωπίζουν ένα ασυνήθιστο πρόβλημα: περισσότεροι από 100,000 τόνοι ιταλικών σκουπιδιών ανακαλύφθηκαν στα ανατολικά της Γερμανία. Παρόλο που η πρακτική της μεταφοράς σκουπιδιών θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο –διάσημο πια- πρόβλημα της Νάπολης με τα σκουπίδια της, δεν λείπουν τα προβλήματα με το νόμο, αφού έγινε με αδιαφανείς τρόπους.

Ads

Από τη μια πλευρά οι βρώμικοι πόλη της Νάπολης, με κανένα βιώσιμο σχέδια απαλλαγής από τους τόνους των σκουπιδιών. Από την άλλη, η πεντακάθαρη πόλη της ανατολικής Γερμανίας Großpösna, όπου λειτουργούν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με τις πανάκριβες εγκαταστάσεις αυτές: οι κάτοικοι της περιοχής απλά δεν παράγουν αρκετά σκουπίδια, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να υπολειτουργούν.

Τη λύση στα τόσο διαφορετικά προβλήματα των δυο πόλεων ήρθε να δώσει η συμφωνία που σύνηψαν, με αποτέλεσμα από τον Απρίλιο του 2007 τρένα γεμάτα σκουπίδια να φεύγουν από τη Νάπολη με προορισμό την γερμανική πόλη. Κάποιες φορές, μάλιστα, τα δρομολόγια ήταν καθημερινά.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα ήταν, όμως, ότι σύντομα υπήρξαν νομικά προβλήματα, με κατηγορίες όπως αυθαίρετη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, δωροδοκία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Δεδομένου του ότι εταιρείες με δεσμούς με την ιταλική μαφία, γνωστή ως Camorra, έλαβαν μέρος στην μεταφορά και διαχείριση των αποβλήτων, το σχέδιο της ιταλικής αστυνομίας για καταπολέμηση της οργάνωσης αναγκαστικά έφερε στο φως παρατυπίες και της ιταλογερμανικής συμφωνίας.

Ads

Σύντομα οι έρευνες της ιταλικής αστυνομίας έφτασαν και στο γερμανικό έδαφος, όπου από καιρό οι γερμανικές αρχές διαμαρτύρονται για παράνομη απόρριψη τόνων σκουπιδιών στη χώρα και για κερδοσκοπία με επίκεντρο τα προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μεταξύ των ετών 2003 και 2006 πάνω από 200,000 τόνοι σκουπιδιών μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στις εγκαταστάσεις της Großpösna, πάντα μέσα σε νόμιμα πλαίσια. Όμως, καθώς η ποσότητα των απορριμμάτων αυτών δεν αρκούσε για να λειτουργούν κανονικά οι εγκαταστάσεις και μάλιστα με κέρδος, αποφασίστηκε αυτή τη φορά να μεταφερθούν και οικιακά απορρίμματα από το Νότο της χώρας, από την Νάπολη και την ευρύτερη περιοχή της Campania. To πρόβλημα; Η Camorra είναι αυτή η οποία διαχειρίζεται τα απορρίμματα αυτά. Επιπλέον, βάσει νόμου ήδη από το 2005 δεν επιτρέπεται η μεταφορά στη Γερμανία αυτού του είδους των απορριμμάτων και η διαχείριση τους από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

Η υπόθεση λοιπόν βρίσκεται πλέον στα χέρια της γερμανικής δικαιοσύνης, ενώ θεωρείται ότι «μια συγκεκριμένη ομάδα Γερμανών και Ιταλών εγκληματιών σκόπευαν να απαλλαγούν από τα απορρίμματα της Campania με παράνομο τρόπο.» Η άποψη της ιταλικής δικαιοσύνης, η οποία επίσης ερευνά την υπόθεση, δεν είναι πολύ διαφορετική.

Και ενώ όλα δείχνουν ότι τα γεγονότα αυτά έθεσαν τέλος στην εξαιρετικά κερδοφόρα –αν και παράνομη- επιχείρηση διαχείρισης των σκουπιδιών, το Δεκέμβρη 100 τόνοι από ακατέργαστα απορρίμματα ανακαλύφθηκαν πεταμένα στην γερμανική Saxony-Anhalt. Τόπος καταγωγής: Ιταλία.
Πηγή: Spiegel