Οικολογικές επενδύσεις ύψους 45 δις ευρώ, έως το 2015, οι οποίες φέρονται ότι θα δημιουργήσουν περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας, προανήγγειλε -μιλώντας σε συνέδριο του Economist για την πράσινη ανάπτυξη- η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία τόνισε πως «πρέπει να αλλάξουν επιλογές του παρελθόντος, όπως η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης σε επιδοτήσεις και μόνον, η στήριξη του τουρισμού στο μαζικό πρότυπο του ήλιος και θάλασσα και η στήριξη της ανάπτυξης στην οικοδομή». Τις συζητήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου μονοπώλησε ο απόηχος του «ναυαγίου» στη συμφωνία για τον Αστακό.

Ads

«Η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη είναι μονόδρομος», διαμήνυσε, προσθέτοντας: «το ερώτημα είναι ο τρόπος, δηλαδή η ποιότητα των επενδύσεων και η ταχύτητα της μετάβασης». Αναφερόμενη στους βασικούς πυλώνες του περιβαλλοντικού προγράμματος, έκανε λόγο για «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μεταβαίνοντας σε μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα», «αειφόρο διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων», «αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον», «ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης».

Στη έναρξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», τις επόμενες 2 εβδομάδες, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. Όπως είπε, η χρηματοδότηση θα αφορά επενδύσεις σε 100.000 κατοικίες, και θα ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ, μέσα από ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, διαπίστωσε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ενδοιασμοί στην τραπεζική χρηματοδότηση και να δημιουργούνται προσδοκίες για μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση του κόστους παραγωγής της κιλοβατώρας.

Ads

Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Εξοικονόμηση ενέργειας, Διαχείριση απορριμμάτων και Γεωργία αποτελούν τους τομείς, μέσα από τους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν έως και 300.000 -άμεσες και έμμεσες- θέσεις εργασίας, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο γενικός διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπίδης.

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε τη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, ο γενικός διευθυντής της WWF, Δημήτρης Καραβέλλας. Ο ίδιος παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ¼ των χωρών του πλανήτη ευθύνεται για το 83-84% των εκπομπών άνθρακα. Ετησίως, υπολογίζονται σε 125 δις ευρώ οι οικονομικές απώλειες από την κλιματική αλλαγή. Περί τα 115 δις ευρώ χρειάζονται οι φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τη σημερινή περιβαλλοντική κρίση.

Και δηλώσεις για τον Αστακό

Ο απόηχος της ακύρωσης της συμφωνίας για τον Αστακό μονοπώλησε τις συζητήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου.

«Καλό είναι να μην δημιουργούνται προσδοκίες, χωρίς να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αρνητική» χαρακτήρισε την εξέλιξη ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κώστας Μίχαλος, ζητώντας «να μην γίνονται ανακοινώσεις αν δεν έχουν πρώτα συμφωνηθεί τα πάντα με τους ενδιαφερόμενους».

Από την πλευρά του, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα έπρεπε να κλαίμε για την απόσυρση του ενδιαέροντος», θίγοντας την περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος.

Εντός της αίθουσας του συνεδρίου, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για «κυβερνητικό φιάσκο», μέσα από το οποίο αποδεικνύεται ότι «επρόκειτο για μία αδιαφανή επένδυση, με κινδύνους για το περιβάλλον».