Τρεις μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις ενέργειας είχαν προσλάβει ιδιωτική εταιρεία security για να παρακολουθεί περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν και επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Ads

Συγκεκριμένα, η E.ON., η 2η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής άνθρακα στη Βρετανία, η Scottish Research Group και η Scottish Power πλήρωσαν ιδιωτική εταιρεία security για να παρακολουθήσει τους ακτιβιστές. Σύμφωνα με τα έγγραφα, που έχουν διαρρεύσει, η ιδιοκτήτρια της εταιρείας security Rebecca Todd συμβουλεύει τα στελέχη της εταιρείας πώς να κατασκοπεύουν τα mail των οικολόγων, αναθέτει σε έναν πράκτορα να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις τους και του δίνει συμβουλές για το πώς θα καταστεί αρεστός σε αυτούς.

Όπως δήλωσαν αστυνομικοί στην Guardian, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εταιρικοί κατάσκοποι στις ομάδες διαμαρτυρίας απ’ ό,τι μυστικοί αστυνομικοί. Ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας αναφέρουν ότι αυτοί οι κατάσκοποι, που προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις, είναι σχεδόν ανεξέλεγκτοι.

Οι ιδιωτικές εταιρείες security εφαρμόζουν ποικίλες πρακτικές προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες για τη δράση των οικολογικών ομάδων: Εμφανίζονται ως ακτιβιστές στις λίστες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσλαμβάνουν πράκτορες για να διεισδύουν στις ομάδες ακτιβιστών. Πολυεθνικές εταιρείες, από εταιρείες που παράγουν ενέργεια μέχρι αυτές που εμπορεύονται όπλα, προσλαμβάνουν τις εταιρείες security για να εμποδίσουν τους ακτιβιστές να διεξάγουν εκστρατείες εναντίον τους.

Ads

Οι μέθοδοι μίας τέτοιας εταιρείας, της Vericola, αποκαλύφθηκαν από τα έγγραφα. Η R. Todd διοικεί την εταιρεία αυτή και αναφέρει ότι είναι μία «εταιρεία διαχείρισης κινδύνου», που προσφέρει υπηρεσίες κατά παραγγελία σε πελάτες «όσον αφορά ενδεχόμενες απειλές» στις επιχειρήσεις τους. Τα τελευταία 3 χρόνια, η Todd, χρησιμοποιώντας διαφορετικά mail είχε μπει στις λίστες ηλεκτρονικής επικοινωνίας πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων, που έχουν διοργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις, όπως τα συλλαλητήρια εναντίον των G20 στο Λονδίνο, διαδηλώσεις εναντίον ενεργειακών σταθμών της Ε.ΟΝ. και της επέκτασης του αεροδρομίου του Heathrow. Έτσι γνωρίζουν για τις κινητοποιήσεις και έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, τις οποίες προωθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Επίσης, σύμφωνα με ακτιβιστές, η Todd παρευρισκόταν στις συναντήσεις μίας περιβαλλοντικής οργάνωσης, της Rising Tide, για σχεδόν ένα χρόνο. Τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι συμβούλευε ένα συνάδελφό της πώς θα προσεγγίσει τους ακτιβιστές για να παρακολουθεί τις συναντήσεις τους, όπου οργανώνονται οι μελλοντικές τους κινητοποιήσεις.

Η Todd βέβαια υποστηρίζει ότι δεν είναι εταιρικός κατάσκοπος και όλες οι πληροφορίες που έχει προέρχονται από δημόσιες πηγές. Αρνείται ακόμη ότι η εταιρεία της διεισδύει στις συνεδριάσεις των ακτιβιστικών ομάδων, αφού αυτές είναι ανοιχτές στον καθένα. Από την άλλη, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ανησυχούν, καθώς, παριστάνοντας τον υποστηρικτή, η Todd αποκτά πρόσβαση στα mail και στις συναντήσεις, όπου συζητούν και αποφασίζουν τις στρατηγικές τους.

H Ε.ΟΝ. έχει δηλώσει ότι είχε προσλάβει την Vericola, όπως επίσης και άλλη εταιρεία security, αφού τα στελέχη της ήθελαν να γνωρίζουν πότε οι ακτιβιστές θα διαδήλωναν ή θα εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις τους, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν. Η Ε.ΟΝ προσπαθεί να απεκδυθεί κάθε ευθύνης, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι είχαν ζητηθεί από τη Vericola μόνο πληροφορίες που ήταν δημόσια διαθέσιμες. Οπότε είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη αν απέκτησε πληροφορίες από μη προσιτές πηγές. Οι άλλες δύο εταιρείες, η Scottish Research Group και η Scottish Power αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις.