Στις αμερικανικές ακτές φτάνει τελικά η τεράστια πετρελαιοκηλίδα, που προκλήθηκε από την κατάρρευση εξέδρας άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά της Λουιζιάνα, την περασμένη εβδομάδα.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε η διαρροή τελικά είναι 5πλάσια από ότι αρχικά υπολογιζόταν, πράγμα που σημαίνει πως αν και αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι καθημερινά διαρρέουν 1.000 βαρέλια πετρέλαιο, τελικά διαρρέουν 5.000 βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή, η BP – ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας που βυθίστηκε στις 22 Απριλίου στον Κόλπο του Μεξικού και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή- εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 1.525 μέτρων στα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα.

Η BP ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τη διαρροή και θα καθαρίσει το πετρέλαιο ενώ θα αποζημιώσει όλους όσοι επλήγησαν από την διαρροή, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι ο καθαρισμός της πετρελαιοκηλίδας θα μπορούσε να κοστίσει από 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν πρέπει να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα της BP σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την απαγόρευση των αντλήσεων πετρελαίου στις νέες περιοχές εξόρυξης των αμερικανικών ακτών, όσο αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αίτια της διαρροής πετρελαίου στα ανοιχτά της Λουιζιάνα. Τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέτρεψε για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια τις νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις.

Ads

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η πετρελαιοκηλίδα έφτασε τελικά στις ακτές της Λουιζιάνα, γεγονός που οδήγησε τον κυβερνήτη της πολιτείας να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και τον Λευκό Οίκο να επιταχύνει τη δράση του. Με την δύση του ηλίου την Πέμπτη, το πετρέλαιο είχε φθάσει στις εκβολές του ποταμού Μισισιπή και αγκάλιαζε την ακτογραμμή απειλώντας τη θαλάσσια και όχι μόνο ζωή. Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να φτάσει εντός των επόμενων ωρών στο σημαντικό βιότοπο Πας-α-Λουτρ της Λουιζιάνα, καθώς βρίσκεται στα μόλις 5 χιλιόμετρα από αυτόν.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Μπόμπι Τζίνταλ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας κονδύλια για να διατάξει την ανάπτυξη 6.000 ανδρών της Εθνοφρουράς, για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση αντιμετώπισης των ζημιών από τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Από την πλευρά της, η BP, στην οποία ανήκε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την παραχώρηση στρατιωτικών μηχανημάτων απεικόνισης και τηλεχειριζόμενα οχήματα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι «θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα» για να περιοριστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.