Τα εγκαίνια του πρώτου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Ρυπασμένων Εδαφών (ΧΥΤΡΕ) στο Λαύριο, πραγματοποιήθηκαν πέρσι παρουσία πολλών προσκεκλημένων ανάμεσά τους επιστήμονες και πρόσωπα της τοπικής αρχής. Μέχρι σήμερα όμως το έργο αυτό φαίνεται να μην έχει εκπληρώσει το σκοπό δημιουργίας του.

Ads

H δημιουργία του ΧΥΤΡΕ έγινε από το ΕΜΠ με ευρωπαϊκούς πόρους μέσα στο πρόγραμμα «Εξυγίανση Εδαφών και Συμπληρωματικά Έργα στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου». Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” το έργο αποσκοπεί στην απενεργοποίηση της “τοξικής βόμβας” που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου εδώ και δεκαετίες. Σήμερα οι εγκαταστάσεις αυτές στεγάζουν το ΤΠΠΛ.

Το έργο αυτό όμως που αφορά τα τοξικά απόβλητα και τα ρυπασμένα εδάφη που βρίσκονται στο χώρο του πάρκου φαίνεται, ένα χρόνο μετά, να μην έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί στατικά το κτίριο του Κονοφάγου ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια να ξεκινήσουν τη διαδικασία απορρύπανσής του.

Το κτίριο του Κονοφάγου που πήρε το όνομά του από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κ. Κονοφάγο τη δεκαετία του 60, είναι αυτό που στα μέσα του 20ού αιώνα φιλτράριζε τους τοξικούς ρύπους από τις μεταλλουργικές εργασίες. Αυτό έσωσε δεκάδες εργάτες από τη θανατηφόρο μόλυνση. Μέσα σ’αυτό βρίσκονται τώρα περισσότεροι από 150 τόνοι τοξικών ρύπων και βαρέων μετάλλων κυρίως θανατηφόρου αρσενικού.

Ads

Το εν λόγω κτίριο έχει χάσει πλέον το 25% της στατικής του ικανότητας και κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα είναι ολέθριες για τη δημόσια υγεία και για το λαυρεωτικό ήδη επιβαρημένο περιβάλλον. Επανειλημμένες εκκλήσεις για την πρόληψη μιας τέτοιας καταστροφής, έχει κάνει το ΕΜΠ ως φορέας λειτουργίας του ΤΠΠΛ, στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε εγκύκλιο για υποβολή προτάσεων στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΜΠ σχετικά με την «Ολοκλήρωση των έργων στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) Β’ Φάση» προκειμένου αφού εγκριθούν να χρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία που ήδη έχει καθυστερήσει.