Παράνομη πίστα μότοκρος έχει κατασκευαστεί στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής.

Ads

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τους τελευταίους δύο μήνες έχει παρατηρηθεί η κυκλοφορία μηχανών εντός της προστατευόμενης περιοχής τα Σαββατοκύριακα, κοντά στις μικρές λίμνες των εκβολών του Γαλλικού, και εντός των ορίων του Περιβαλλοντικού Πάρκου Γαλλικού.

Τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκαν και διαδρομές προπόνησης, παρά τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις που είχαν γίνει από το Φορέα Διαχείρισης, μέσω του τοπικού συλλόγου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ως εκ τούτου, ο Φορέας Διαχείρισης έκανε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα και αμέσως ξεκίνησε ανακριτική διαδικασία.

Ads

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά.

Η όχληση που προκαλείται στα πουλιά και τα άλλα είδη από το θόρυβο και την παρουσία των μηχανών είναι πολύ μεγάλη. Ήδη εξάλλου η ευρύτερη περιοχή είναι έντονα επιβαρυμένη από την ανεξέλεγκτη απόθεση μπάζων και απορριμμάτων και την παρουσία των λαθροκυνηγών.

Στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών, όπως ερωδιοί, καλαμοκανάδες, αβοκέτες, ενώ την επισκέπτονται πελεκάνοι, κύκνοι, φλαμίνγκο, πολλά είδη παπιών και σπάνια αρπακτικά όπως ο ψαραετός.